De Collectie Belicht door Stephan Vanfleteren

26 september 2015 - 1 mei 2016

Voor de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... heeft het Nederlands Fotomuseum dit keer de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de museumcollectie.

Cas Oorthuys, In Muyumba, Congo, 1959, Nederlands Fotomuseum
Cas Oorthuys, In Muyumba, Congo, 1959, Nederlands Fotomuseum (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Vanfleteren heeft vijftien foto’s geselecteerd die hem inspireren of aan het hart gaan. Net als in zijn eigen werk spreekt ook uit deze selectie zijn fascinatie voor de mens en in het bijzonder voor het gelaat.Naast bekende namen als Ata Kandó, Ad van Denderen en Ed van der Elsken, laat Vanfleteren het publiek ook kennis maken met het werk van een anonieme fotograaf uit de collectie. Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze tentoonstelling de collectie in een nieuw licht en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Vanfleteren drijft als fotograaf.

Gezicht als fascinatie
‘Ik merk dat mijn keuze uit de duizenden foto’s ook iets zegt over wie ik ben’ vertelt Vanfleteren. ‘Ik ben niet bewust op zoek gegaan naar een link met mijn eigen werk, maar ik kwam er uiteindelijk niet onderuit. Mijn fascinatie voor het gezicht zie ik direct terug in mijn selectie.’ Op één enkele foto na staat in de hele selectie de mens centraal. Zo is de foto Ica van Ata Kandó een portret van het zusje van de fotograaf. Vanfleteren vindt dit een goed voorbeeld van een klassiek portret. De heldere en sobere compositie zorgt voor een zekere rust. Deze rust staat in schril contrast met het feit dat Ica op jonge leeftijd is overleden nadat ze op een landmijn stapte. ‘Dit maakt fotografie zo interessant, dat je met de kennis van nu terugkijkt naar een onschuldig moment van voor het noodlot.’

Mysterie
In een portret hecht Vanfleteren waarde aan eenvoud en ingetogenheid, maar ook aan het mysterie dat achter het portret schuil gaat. Dit zit hem vaak in de blik van de geportretteerde. Zo laten de ogen van de Jongen uit Gerwen van Martien Coppens zich niet grijpen. ‘Je kan een foto ontleden en opnieuw opbouwen als een compositiefoto, maar die blik van de jongen blijft een mysterie. Is hij blij? Ongeïnteresseerd? Verlegen? Zelfverzekerd? Ik weet het niet. Een portret kan verwarrend zijn.’ Eén en al mysterie is het portret Klederdracht van São Miguel. Niet alleen de fotograaf is anoniem, de geportretteerde is bovendien onzichtbaar achter een kleed. De enige menselijke aanwezigheid zijn drie vingers. Deze enigmatische foto blijft fascinerend voor Vanfleteren.

Intimiteit
Intimiteit en erotiek zijn thema’s die Vanfleteren associeert met het portret. In Ed van der Elsken ziet hij op dit vlak een groot voorbeeld. In de selectie bevinden zich meerdere foto’s van Van der Elsken, waaronder de foto van Simon Vinkenoog met zijn vriendin in bed. ‘Mensen in bed ontroeren me vaak, niet vanwege de naaktheid, maar vanwege de intimiteit. In bed wordt er geslapen, gedroomd, geneukt, gepraat, bijgelegd. Er vliegt letterlijk een pijl in het beeld: de gebogen elleboog en de gestrekte arm.’

Schoonheid en hoop
Cas Oorthuys is één van de favoriete Nederlandse fotografen van Vanfleteren en mocht dan ook niet ontbreken in de selectie. De fotografen hebben gemeen dat ze beiden in Congo hebben gefotografeerd, Oorthuys aan het eind van de jaren vijftig en Vanfleteren in de jaren negentig. ‘Ik heb Congo verschillende malen bezocht en zag een land dat niet functioneerde door corruptie en oorlogen. In het portret van Oorthuys van een jonge Congolees zie ik een vorm van schoonheid en de hoop dat het goed zal komen met dit land.’

Visionaire blik
‘Ik heb bewondering voor fotografen die verder denken dan het nu, die visionaire gedachten hebben over wat belangrijke thema’s worden in de toekomst.’ Ad van Denderen heeft zo’n visionaire blik. De fotoserie GO / NO GO uit 2001 gaat over de migratie aan de grenzen van Europa, een thema dat meer dan ooit actueel is. Op de geselecteerde foto zijn schimmen van vluchtelingen zichtbaar die haastig de duinen opklimmen op weg naar een nieuwe toekomst.

De tentoonstelling
De collectie belicht door Stephan Vanfleteren bestaat uit vijftien foto’s van dertien fotografen, aangevuld met zelfportretten van de door Vanfleteren geselecteerde fotografen. De presentatie wordt geïntroduceerd door een kort interview en bij iedere foto is de persoonlijke motivatie van Vanfleteren te lezen. De tentoonstelling is te zien van 26 september 2015 tot en met 27 maart 2016.

Biografie
Stephan Vanfleteren (1969) studeerde fotografie aan Sint-Lukas Brussel (1988-1992). Hij werkte van 1993 tot 2009 als freelance fotograaf voor de krant De Morgen en investeerde daarnaast veel tijd in autonome projecten. Hij is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. Momenteel werkt Vanfleteren vooral voor buitenlandse kranten en tijdschriften. Hij is medeoprichter van Uitgeverij Kannibaal/Hannibal en werkt er als artdirector. Sinds 2010 is hij ook gastdocent aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent.

De opening van de expositie is 25 september om 18.00 uur. Stephan Vanfleteren is bij de opening aanwezig.

26 september 2015 - 1 mei 2016

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl