Spotlight

7 juli 2018 - 9 september 2018

De zomertentoonstelling Spotlight toont kunstfoto's gerelateerd aan televisiegezichten. Sacha de Boer, Paul Huf (1924-2002), Govert de Roos en William Rutten laten met artistieke foto's de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien. William Rutten, Moordvrouw

William Rutten, Moordvrouw (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Spotlight belicht niet alleen de betekenis van de televisie als massamedium, maar plaatst ook baanbrekende persoonlijkheden (opnieuw) in de schijnwerpers. 'De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100 jarig bestaan van Hilversum als Mediastad', aldus museumdirecteur Stef van Breugel. 'De televisie heeft vanaf het allereerste begin portretten van coryfeeën en tv-persoonlijkheden gebruikt om programma's te promoten. Deze tentoonstelling benadrukt het kunstzinnige in deze fotografie van televisiehelden van toen en nu. Daarnaast borrelen gegarandeerd fragmenten uit de rijke geschiedenis van ons collectief beeldgeheugen op.'Glamour fotograaf
Foto's van de meest beroemde Nederlandse portretfotograaf Paul Huf (1924-2001) maken deel uit van de tentoonstelling. Huf begon zijn carrière tijdens de oorlogsjaren bij Vorstelman in Hilversum en werkte later vanuit Amsterdam. Hij staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. Van hem zijn onder andere de artistieke beelden van Sonja Barend en Willem Duys te zien.

Achterhoofden
Sacha de Boer reist als fotograaf de wereld rond, maar in eigen land fotografeert zij ook, bijvoorbeeld de tientallen BN-ers die het illustere radioprogramma Met het Oog op Morgen hebben gepresenteerd, onder wie Eva Jinek, Mies Bouwman, Koos Postema en Ivo Niehe. Niet alleen deze beelden zijn in Spotlight te zien, maar ook haar serie B.A.C.K./The Other Side of the Moon. Op het eerste gezicht een klassieke portretserie, maar met één groot verschil: de bekende televisiepersoonlijkheden tonen alleen hun achterhoofd. En zijn dan opvallend genoeg nog steeds herkenbaar.

Kracht en kwetsbaar
Govert de Roos is een van de beste en bekendste fotografen van Nederland. Al op 15-jarige leeftijd wist hij door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono. Hij ontwikkelde een talent om krachtige beelden te maken van coryfeeën; de iconische foto's van bijvoorbeeld André van Duin, Jort Kelder en Sylvia Millecam staan nog op ieders netvlies gebrand. Zette hij eerder bekende Nederlanders met ongekende perfectie in hun kracht, in Spotlight laat hij met zijn serie Schreeuw juist ook kwetsbaarheid zien; een selectie intense, intieme portretten, waarin de lens van de fotograaf het verdriet van o.a. Astrid Joosten, Rijk de Gooyer en Pauline Huizinga vastlegt.

Filmische benadering
De populaire freelance concert- en portretfotograaf William Rutten heeft in de afgelopen 30 jaar veel televisiepersoonlijkheden voor zijn lens gehad, waarvan een selectie in de tentoonstelling te zien is. Zijn werken geven een duidelijk beeld van de zoektocht en de grote verandering die fotografie voor de televisie heeft doorgemaakt. William kiest steeds meer voor een glamorous en filmische benadering in zijn foto's, waardoor we worden verleid om naar de televisieprogramma's te kijken en toont ook de kracht van een goed portret, bijvoorbeeld in de foto van Jan Kooijman.

Bij de tentoonstelling worden verschillende andere activiteiten georganiseerd. Zo geeft Sacha de Boer op donderdag 5 juli en Govert de Roos op dinsdag 17 juli een lezing en vertellen over hun werk en wat ze inspireert.

7 juli 2018 - 9 september 2018

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum
035-6292826
info@museumhilversum.nl
www.museumhilversum.nl
Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Sacha de Boer
Paul Huf
Govert de Roos
William Rutten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl