Spotlight

De zomertentoonstelling Spotlight toont kunstfoto's gerelateerd aan televisiegezichten. Sacha de Boer, Paul Huf (1924-2002), Govert de Roos en William Rutten laten met artistieke foto's de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien. William Rutten, Moordvrouw

William Rutten, Moordvrouw (diashow met meer beelden)

Spotlight belicht niet alleen de betekenis van de televisie als massamedium, maar plaatst ook baanbrekende persoonlijkheden (opnieuw) in de schijnwerpers. 'De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100 jarig bestaan van Hilversum als Mediastad', aldus museumdirecteur Stef van Breugel. 'De televisie heeft vanaf het allereerste begin portretten van coryfeeën en tv-persoonlijkheden gebruikt om programma's te promoten. Deze tentoonstelling benadrukt het kunstzinnige in deze fotografie van televisiehelden van toen en nu. Daarnaast borrelen gegarandeerd fragmenten uit de rijke geschiedenis van ons collectief beeldgeheugen op.'Glamour fotograaf
Foto's van de meest beroemde Nederlandse portretfotograaf Paul Huf (1924-2001) maken deel uit van de tentoonstelling. Huf begon zijn carrière tijdens de oorlogsjaren bij Vorstelman in Hilversum en werkte later vanuit Amsterdam. Hij staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. Van hem zijn onder andere de artistieke beelden van Sonja Barend en Willem Duys te zien.

Achterhoofden
Sacha de Boer reist als fotograaf de wereld rond, maar in eigen land fotografeert zij ook, bijvoorbeeld de tientallen BN-ers die het illustere radioprogramma Met het Oog op Morgen hebben gepresenteerd, onder wie Eva Jinek, Mies Bouwman, Koos Postema en Ivo Niehe. Niet alleen deze beelden zijn in Spotlight te zien, maar ook haar serie B.A.C.K./The Other Side of the Moon. Op het eerste gezicht een klassieke portretserie, maar met één groot verschil: de bekende televisiepersoonlijkheden tonen alleen hun achterhoofd. En zijn dan opvallend genoeg nog steeds herkenbaar.

Kracht en kwetsbaar
Govert de Roos is een van de beste en bekendste fotografen van Nederland. Al op 15-jarige leeftijd wist hij door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono. Hij ontwikkelde een talent om krachtige beelden te maken van coryfeeën; de iconische foto's van bijvoorbeeld André van Duin, Jort Kelder en Sylvia Millecam staan nog op ieders netvlies gebrand. Zette hij eerder bekende Nederlanders met ongekende perfectie in hun kracht, in Spotlight laat hij met zijn serie Schreeuw juist ook kwetsbaarheid zien; een selectie intense, intieme portretten, waarin de lens van de fotograaf het verdriet van o.a. Astrid Joosten, Rijk de Gooyer en Pauline Huizinga vastlegt.

Filmische benadering
De populaire freelance concert- en portretfotograaf William Rutten heeft in de afgelopen 30 jaar veel televisiepersoonlijkheden voor zijn lens gehad, waarvan een selectie in de tentoonstelling te zien is. Zijn werken geven een duidelijk beeld van de zoektocht en de grote verandering die fotografie voor de televisie heeft doorgemaakt. William kiest steeds meer voor een glamorous en filmische benadering in zijn foto's, waardoor we worden verleid om naar de televisieprogramma's te kijken en toont ook de kracht van een goed portret, bijvoorbeeld in de foto van Jan Kooijman.

Bij de tentoonstelling worden verschillende andere activiteiten georganiseerd. Zo geeft Sacha de Boer op donderdag 5 juli en Govert de Roos op dinsdag 17 juli een lezing en vertellen over hun werk en wat ze inspireert.

7 juli 2018 - 9 september 2018

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum
035-6292826
info@museumhilversum.nl
www.museumhilversum.nl
@museumhilversum (twitter)
Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis.

Er is werk te zien van
Sacha de Boer
Paul Huf
Govert de Roos
William Rutten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl