Sporen van Oorlog

23 april 2010 - 2 juni 2010
Met zijn project ‘Sporen van Oorlog’ toont Jan Banning een serie van vierentwintig portretten van voormalige dwangarbeiders in Fotogalerie Rotterdam. Deze mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter van het vroegere Nederlands-Indi gebruikt om te werken aan de bouw van de beruchte Birma-spoorweg in het grensgebied van Thailand en Birma, en aan de Pakanbaroe-spoorweg op Sumatra. Bij de aanleg stierven tienduizenden mensen door de erbarmelijke werkomstandigheden.

‘Sporen van Oorlog’ schetst een indringend beeld van de overlevenden van deze ingrijpende gebeurtenissen, inmiddels mannen van in de tachtig of ouder. Banning komt uit een Nederlands-Indische familie en heeft een persoonlijke band met het onderwerp. Zijn vader werkte aan de Pakanbaroe- en zijn grootvader aan de Birma- spoorweg. Met deze expositie plaatst hij het Indische verleden van zijn familie in een grotere context en hoopt Banning tevens meer licht te werpen op wat de gevolgen zijn van dergelijke oorlogservaringen.

Fotograaf en historicus Jan Banning (Almelo, 1954) heeft een grote belangstelling voor het thema van de staatsmacht en daarmee verbonden sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de lange termijn gevolgen van oorlog en de wereld van de bureaucratie. Zijn fotodocumentaires verschenen in boeken, tijdschriften, kranten, in de vorm van tentoonstellingen en hebben hem reeds vele nationale en internationale prijzen opgeleverd. Zo won hij in 2004 de World Press Photo voor het India-hoofdstuk uit de serie ‘Bureaucratics’ (Bureaucratica) en werd hij dit jaar geselecteerd voor de prestigieuze tentoonstelling ‘Moving Walls’ (New York/Washington).

Gelijktijdig is de tentoonstelling ‘Troostmeisjes’ van Jan Banning en Hilde Janssen te zien in Kunsthal Rotterdam. Van 24 april t/m 29 augustus exposeert Banning daar een serie portretten, in foto’s en tekst, van voormalige dwangprostituees tijdens de bezetting van Nederlands-Indië.

Openingstijden van de galerie zijn maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en maandag t/m woensdag ook van 19.00 tot 21.00 uur. Tijdens feestdagen is de galerie gesloten.Jan Banning
Jan Banning (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


23 april 2010 - 2 juni 2010

Fotogalerie Rotterdam
Conradstraat 20
3013 AP Rotterdam
010-2012900
infortd@fotoacademie.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jan Banning

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl