Solo&Happy?!

De tentoonstelling Solo&Happy?! laat uiteenlopende mensen in en buiten Den Haag zien die alleen en/of eenzaam zijn - omdat ze ervoor gekozen hebben alleen te leven, omdat de omstandigheden zo waren of omdat het hen gewoon overkwam.

Naomi Harris, Ja ik wil!
Naomi Harris, Ja ik wil! (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

'In Den Haag voelt 52 procent van de mensen zich in meer of mindere mate eenzaam.' Deze krantenkop schokte dit voorjaar veel mensen. Tegelijk roept het bericht veel vragen op. Wat is eenzaam, wat is alleen? Er bestaat geen eenduidig antwoord. Jong of oud, levend in afzondering of omringd door geliefden; iedereen kan zich op zijn eigen manier eenzaam of alleen voelen. Eenzaamheid kan weer overwaaien en je sterker maken, maar ook langdurig en zelfs levensbedreigend zijn.Een huisdier brengt veel vreugde, verhalen en energie in het leven van mensen. In haar project Een aaibaar thuis portretteert Sanne Gielens (1991) alleenstaande Haagse bewoners met hun huisdier. Welke rol spelen de honden, poezen en andere dierbare beesten in de levens van deze stadsgenoten?

Lotte van Gaalen (1990) maakt audioverhalen. In deze expositie presenteert Lotte een luisterinstallatie over enig kinderen uit verschillende generaties. De 14-jarige Anna, 29-jarige Abel en 67-jarige Margo vertellen onder andere over het verlangen naar reuring en over ouders voor wie je in je eentje moet zorgen.

Gegrepen door het verhaal van een Rotterdamse man die in eenzaamheid overleed, deed Minsook Kang (1985) onderzoek naar alleen sterven in Nederland. In haar multimediale installatie neemt de in Zuid-Korea geboren kunstenaar de bezoeker mee in een aantal van haar ontdekkingen en observaties.

Himono Onna is de term voor Japanse vrouwen die bewust niet op zoek zijn naar liefde of een vaste relatie; een groep die de laatste jaren flink groeit. Dat deze vrouwen geen relatie willen, betekent niet per definitie dat ze tegen trouwen zijn. Integendeel, veel Japanse singles willen dolgraag de trouwdag van hun dromen beleven. Dat doen ze dan ook - alleen. De in New York wonende fotograaf Naomi Harris (1973) portretteerde een aantal van deze Japanse solo-bruiden.

Van thuistuinen tot kerstdiners; Fonds 1818 ondersteunt in de regio veel eenzaamheidsprojecten van organisaties en betrokken wijkbewoners. In de tentoonstelling belicht het aan het fonds verbonden Nutshuis een van de recente projecten: de School voor Eenzijn. Op de in juni 2019 geopende school leren ervaringsdeskundigen je met behulp van een speciaal ontwikkelde methodiek met gevoelens van eenzaamheid omgaan.

Ook in de live programma's staat Het Nutshuis stil bij Solo&Happy?!. Met performances, filmvertoningen en interviews tijdens Hoogtij op vrijdag 27 september en Vol Lof op zondag 29 september en zondag 27 oktober. Eenzaamheid is ook het thema van het Fonds 1818 Magazine dat iedereen vanaf begin oktober gratis kan bestellen op fonds1818.nl/magazine.

De opening van de expositie is woensdag 4 september om 17.00 uur (gratis toegang).

5 september 2019 - 30 november 2019

Het Nutshuis
Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag
070-3459090
info@nutshuis.nl
www.nutshuis.nl
@hetnutshuis (twitter)
Tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken maandag t/m zaterdag van 11.00-16.00 uur.

Er is werk te zien van
Sanne Gielens
Lotte van Gaalen
Minsook Kangen
Naomi Harris

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl