Genesis

Na London en Parijs brengt het Nederlands Fotomuseum de succesvolle tentoonstelling Genesis naar Nederland. Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado.

Sebasião Salgado, Southern Right whales (Eubalaena Australis), drawn to the Valdés Peninsula because of the shelter provided by its two gulfs, the Golfo San José and the Golfo Nuevo, often navigate with their tails upright in the water. Valdés Peninsula, Argentina. 2004
Sebasião Salgado, Southern Right whales (Eubalaena Australis), drawn to the Valdés Peninsula because of the shelter provided by its two gulfs, the Golfo San José and the Golfo Nuevo, often navigate with their tails upright in the water. Valdés Peninsula, Argentina. 2004 (diashow met meer beelden)

Voor deze fotoserie maakte Salgado meer dan dertig reizen en bezocht meer dan veertig landen. Soms fotografeerde hij onder de erbarmelijke omstandigheden van kou of hitte en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven. Het resultaat is een serie van 250 foto's van natuur, dieren en mensen.IJsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden. Met dit fotoproject van Bijbelse proporties toont Salgado zich een ware meester in de zwart-wit fotografie.

De expositie omvat meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto's en voert de kijker langs vijf geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Lélia Wanick Salgado en is van 15 juni tot en met 17 september 2017 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens.

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto's die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa's in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

Een audio-tour ingesproken door Sacha de Boer en Humberto Tan vertellen meer over de bijzondere stijl en werkwijze van Sebastião Salgado.

Rondleiding The World According to Salgado
Iedere zondagmiddag wordt van 15.00 tot 16.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling Genesis gegeven. Onze ervaren rondleiders leren je meer over het indrukwekkende oeuvre van Sebastião Salgado, zijn leven en natuurlijk het project Genesis. Tickets zijn 2 euro en kunnen via de website van het museum gekocht worden.

Kidsactiviteit: Op reis met meneer Salgado
Wil jij weten waar de dieren en mensen uit de tentoonstelling Genesis van Sebastião Salgado leven? Ga dan mee op avontuur en ontdek alleen of samen de mooiste plekken op onze aarde. Maak onderweg de doe-het-zelf opdrachten en leer als een ware avonturier over de wondere wereld van fotografie. De doe-het-zelf opdrachten zijn gebundeld in een boekje dat je kunt bewaren. Je kunt de kijk-expeditie ophalen bij de museum-balie en deze kost 2 euro. Geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

15 juni 2017 - 22 oktober 2017

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Sebasião Salgado


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl