Transverse

Kahmann Gallery presenteert het werk van kunstenaarsduo Schilte & Portielje. Een surrealistische wereld, die zich bevindt in het spanningsveld tussen fotografie, teken- en schilderkunst. Een wereld die wordt bewoond door gracieuze, droomachtige en stoutmoedige wezens. Dit is de wereld van Schilte & Portielje.

De figuren die de hoofdrol spelen in de fotowerken van het duo kenmerken zich door het mysterie dat hen omringt; een soort ongrijpbaarheid, ondoorgrondelijkheid. Elegantie, macht, en onverzettelijkheid lijken bij hen met elkaar om de eer te strijden.

Kahmann Gallery laat naast een aantal oudere werken een nieuwe serie zien waar Schilte & Portielje de afgelopen twee jaar intensief aan hebben gewerkt. Hier zien we nog duidelijker de invloed van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Vaak hebben de figuren een onbeschaamde, brutale lading waarmee ze zich verzetten tegen de inperking van persoonlijke vrijheden en voorkeuren. Schilte & Portielje willen een lans breken voor tolerantie en pluriformiteit, juist in de huidige tijdgeest waarin alles weer beheersbaar en binnen de lijnen dient te zijn.

Schilte & Portielje verzamelden in de loop van de jaren een omvangrijke beeldbank vol beeldfragmenten die her en der hun oorsprong vonden. Uit deze bron van beelden selecteren ze onafhankelijk van elkaar schetsen die vervolgens in een langdurig en tijdrovend proces tot een geheel nieuw concept worden gecomponeerd. Tijdens dit proces van eindeloos bijschaven, inschilderen, weghalen en toevoegen vullen Schilte & Portielje elkaar naadloos aan: daar waar de één stopt met creëren, neemt de ander het feilloos over. Het nieuwe beeld wisselt voortdurend van hand, net zo lang tot beiden helemaal tevreden zijn. Een proces wat weken, maanden, soms zelfs jaren kan duren. Zo ontstaan de wonderlijke werken die de zachte toon van een schilderij bevatten, het broze van een tekening en het authentieke van een analoge foto. Bovendien kun je de werken door de manier van presenteren vasthouden en neerzetten als driedimensionale objecten.

Kahmann Gallery geeft ter gelegenheid van de expositie een speciale catalogus uit die voor 10 euro verkrijgbaar is bij de galerie.

De galerie is geopend dinsdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak.


9 maart 2010 - 1 mei 2010

Kahmann Gallery
Lindengracht 35
1015 KB Amsterdam
020-8460770
info@kahmanngallery.com
www.kahmanngallery.com
De galerie is geopend dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Schilte & Portielje

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful (film)
18 september 2020 - 23 september 2020, Helmond
Helmut Newton: The Bad and the Beautiful (film)
De herfst van het paradijs
10 september 2020 - 22 november 2020, Amsterdam
De herfst van het paradijs
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl