Achter de stilte van corona

Op vrijdag 13 maart 2020 draait premier Mark Rutte het land op een 'intelligente' manier op slot. Er volgen stille en tegelijkertijd roerige maanden. Mensen blijven thuis, scholen sluiten en het wordt stil op straat. In deze periode begint Margi Geerlinks in opdracht van het Stedelijk Museum Schiedam in Schiedam met fotograferen. Een selectie daarvan hangt in het museum in de tentoonstelling Achter de stilte van corona van Margi Geerlinks.

Margi Geerlinks, Zafer Jongeren Schiedam helpen vrijwillig mee om maaltijden te brengen bij mensen die dit nodig hebben, 2020
Margi Geerlinks, Zafer Jongeren Schiedam helpen vrijwillig mee om maaltijden te brengen bij mensen die dit nodig hebben, 2020 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

'Margi fotografeerde het verdriet en de onzekerheid, maar ook mooie momenten van veerkracht en verbondenheid', zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. 'Ze heeft een sterke emotionele band met de mensen voor haar camera.' Eerder volgde ze de dementerende moeder van Hugo Borst. Een deel van die foto's hing in het museum onder de titel Ma.Tijdens de eerste coronaweken volgde Margi verschillende mensen. Vaak ging het om Schiedammers met een vitaal beroep, waaronder leerkrachten, een vuilnisman en een huisarts. Ook volgde ze zorgmedewerkers, een uitvaartbegeleider en de eigenaar van een buurtwinkel. Wat is hun verhaal? Hoe hebben ze deze weken ervaren? Geerlinks maakte de foto's tussen 25 maart en 1 juni 2020.

Sumeyra van buurtwinkel Altinbasak vertelt: 'Op een gegeven moment moest ik voor de winkel gaan staan zodat er niet te veel mensen naar binnen gingen. (...) Ik wist niet dat onze groente- en fruitwinkel uit zou groeien tot zoiets belangrijks, dat ik mensen moest gaan tegenhouden. Dat was heel bijzonder om mee te maken. Wij zijn ook gewoon een belangrijke sector, we worden gezien! Maar ik hoop dat het weer normaal wordt.'

De opdracht bracht Geerlinks in contact met 'al die mooie mensen', zegt ze. 'Ik zag hoe ze zich om elkaar bekommeren en er iets moois van proberen te maken. Maar ik merkte ook de keerzijde, ziekte en eenzaamheid. Ik verloor een goede vriend aan corona. Niet omdat hij corona had, maar omdat hij kwetsbaar was en niet de zorg kon krijgen die hij nodig had.'

1 juni 2020 - 4 oktober 2020

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
info@stedelijkmuseumschiedam.nl
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
@SMSCHDM (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Er is werk te zien van
Margi Geerlinks

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl