Bredase kunstenaars

SBK Breda toont het werk van 3 kunstenaars die allen uit Breda komen. Behalve deze overeenkomst hebben ze alle drie affiniteit met fotografie, architectuur en schilderkunst.

Femke Dekkers
Femke Dekkers

Femke Dekkers bakent met de fotocamera delen van ruimtes af. Binnen de kaders die hierdoor ontstaan maakt ze al zoekend composities die een frontaal en uitgebalanceerd geheel opleveren. Door haar keuze voor analoge fotografie werkt ze naar de spaarzame momenten van de klik toe en lijkt het soms meer alsof ze aan het schilderen is dan aan het fotograferen, met de ruimte voor de lens als het lege doek. Ze probeert de spanning voelbaar te maken tussen haar verlangen naar een ideaal en de onmacht dit ideaal te verwezenlijken. Die onmogelijkheid ligt ten grondslag aan haar werk: de tragiek van het streven, wat altijd resulteert in het net-niet-volmaakte.Alhoewel Anne Vincent Dijkstra foto's gebruikt voor zijn schilderijen, beschouwt hij zichzelf niet als fotorealist. 'Ik ben geïnteresseerd in de versplintering van een herkenbare vorm tot iets abstracts. Een foto van een puinhoop of een kubistisch schilderij maken ongeveer hetzelfde duidelijk, namelijk dat figuratie nooit anders is dan een zekere mate van herkenbaarheid. De verfvlekken die ik schilder voegen zich samen tot een herkenbaar beeld in het oog van de toeschouwer, terwijl versplintering en fragmentatie juist aan de basis staan.'

De schilderijen van Ruth de Vos gaan over de identiteit van de mens in het digitale tijdperk. Wat is de invloed van computertechnologie op ons beeld van de werkelijkheid en dat van onszelf? Ons leven raakt steeds meer verweven met (computer-)technologie, zowel virtueel als fysiek. Hoe verhouden mens en machine zich tot elkaar nu de machine steeds menselijker wordt en de mens machinaler? Het computerscherm is ons venster op de wereld, dat is dan ook de plek waar de ideeën voor de Vos' schilderijen ontstaan. De ruimtevullende machines uit de begindagen van de computer dienen als metafoor voor de huidige relatie tussen mens en machine. Op die manier, is een portret van de computer, ook een portret van onszelf.

23 juli 2016 - 3 september 2016

SBK Breda
Industriekade 15
4818 HD Breda
076-5436510
breda@sbk.nl
www.sbk.nl/breda
Het SBK is geopend woensdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 12.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Femke Dekkers
Anne Vincent Dijkstra
Ruth de Vos

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Vies, vet, volks!
13 september 2020 - 1 november 2020, Sterksel
Vies, vet, volks!
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee
Power to the Models (BredaPhoto)
9 september 2020 - 29 november 2020, Breda
Power to the Models (BredaPhoto)

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl