Sample

In deze expositie een selectie DJ-portretten van de Nederlandse fotograaf Krijn van Noordwijk en schilderwerk en sculpturen van de Belgische kunstenaar Stief Desmet. Bij Desmet tekent het samplen en remixen van thema‘s en beeldelementen uit de cultuurgeschiedenis en de populaire cultuur zijn werkwijze. Van Noordwijk heeft de meesters van het muzieksamplen tot zijn onderwerp gekozen en laat zich daarbij inspireren door de klassieke portrettradities.

De portretten in de tentoonstelling zijn een selectie uit het onlangs verschenen boek DJ - A collection of DJ Portraits. Het boek is de ultieme neerslag van een twee jaar durende en soms bijzonder gecompliceerde zoektocht door fotograaf Krijn van Noordwijk (1958, Rotterdam) naar de nieuwe sterren van de muziekindustrie. Met deze foto‘s wil hij, zoals hij het zelf zegt, ‘de idolen letterlijk een gezicht geven‘. Fans kennen hun DJ‘s vaak niet van gezicht: op de grote festivals zien ze slechts een klein figuurtje op een enorm podium. Zelden laten de idolen zich van dichtbij aanschouwen. En dat is nu precies wat Van Noordwijk is gelukt, dichter op de huid kan bijna niet. Zijn fotografische benadering is heel divers, van poëtisch en ingetogen tot onthullend en confronterend. In de manier waarop hij uitdrukkingen en stemmingen vastlegt, toont Van Noordwijk zich een oorspronkelijk en eigenzinnig vertolker van deze tijd met een duidelijk eerbetoon aan de klassieke principes. Onder de in het boek geportretteerde DJ‘s bevinden zich Carl Cox, Armin van Buuren, Isis, Mr. Oizo, Tom Holkenborg, Dr. Lektroluv, Dimitri, Speedy J en vele anderen.

Laag over laag schildert Stief Desmet (1973, Deinze, Belgi ) verhalen op doek. Met een ouderwetse hang naar romantiek geeft hij in populaire culturele beeldtaal zijn verhalen vorm. Elk werk is een complexe compositie van samples van iconen uit sprookjes, cultuurgeschiedenis en de natuur. In SAMPLE zijn het hert en de wolf veelvoorkomende figuren in het werk van Desmet. Verstoten door de stedelijke ontwikkelingen, menselijke jacht en ontbossing maken wolven en herten nu slechts als icoon nog deel uit van de hedendaagse samenleving. Het hert als lieflijke Bambi of als trofee boven de haard, de wolf symboliseert een vals dier, huilen naar de maan en andere dierlijke oergevoelens van de wolf als roedelleider en jager. Desmet speelt met zijn werk. Van te voren weet hij nooit wat hij gaat schilderen: hij begint met een icoon en gaat soms letterlijk een gevecht aan met zijn doeken. In verschillende technieken en met verschillende materialen cre ert hij nieuwe verhalen: met acryl, graffiti, fluorescerende verf of potlood en indien gewenst schiet hij gaten in het doek met een luchtbuks.

Een aantal van de afgebeelde artiesten in het boek van Krijn van Noordwijk: Carl Cox, Armin van Buuren, Sven Vath, Felix da Housecat, Booka Shade, Juan Atkins, Mike Banks, Isis, Richie Hawtin, Dimitri, Marco V, Tommie Sunshine, Joost van Bellen, Ferry Corsten, Michel de Hey, Shinedoe, DJ Rush, Arthur Baker, ATB, Orlando Voorn, Tiefschwarz, Mr. Oizo, Steve Rachmad, Paul Kalkbrenner, Todd Terry, Mason, Eboman, Edwin Oosterwal, Dylan Hermelijn, Joris Voorn, Benny Benassi, Joey Beltram, Radio Slave, Derrick May, Tom Holkenborg, Dr. Lektroluv, Kraak & Smaak, Ben Liebrand, Troy Pearce, Miss Kittin, Apparat, Theo Parrish, Speedy J, Autokratz, Estroe, Chris Liebing, DJ Pierre, DJ Hell.

Richard Zijlma, directeur Amsterdam Dance Event: ‘DJ is gemaakt met een grote liefde voor het onderwerp en met veel vakmanschap. Met een passie die je ook tegenkomt bij de musici zelf en de scene daaromheen. Het is het eerste serieuze fotoboek over dit onderwerp en doet je meteen verlangen naar een vervolg‘

Pim Milo, fotopublicist: ‘De werkelijke kracht van Van Noordwijks beelden zit in de manier waarop hij de geportretteerden manipuleert. Hij laat hen zichzelf zijn en maakt ze tegelijkertijd ondergeschikt aan hoe hij als fotograaf hen wil laten zien. Iconografische beelden van de iconen van onze tijd‘Krijn van Noordwijk, Todd Terry Cover
Krijn van Noordwijk, Todd Terry Cover (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


1 maart 2009 - 5 april 2009

37PK
Groot Heiligland 37
2011 EP Haarlem
023-5518432
info@37pk.nl
www.37pk.nl
@37PK (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Krijn van Noordwijk

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Living Alone (Together)
Uitgesteld, Eindhoven
Living Alone (Together)
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie
9 oktober 2020 - 10 januari 2021, Amsterdam
Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl