Digging Up Clouds

26 juni 2015 - 23 augustus 2015

Het werk van Sjoerd Knibbeler (1981) concentreert zich op het visualiseren van onzichtbare natuurlijke fenomenen als de wind, de beweging van lucht en klimatologische omstandigheden.

Sjoerd Knibbeler , I-Ae-37, Paper Planes, 2014
Sjoerd Knibbeler , I-Ae-37, Paper Planes, 2014 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Knibbeler creëert een wereld waarin hij zijn eigen logica volgt en waarin associatieve relaties en verbeelding een belangrijke rol spelen. Hij laat zich inspireren door onderwerpen als vliegen, vliegtuigen, aerodynamica en klimatologie.De tentoonstelling in Foam 3h, Digging Up Clouds brengt verschillende projecten die Knibbeler binnen deze thematiek maakte bij elkaar. Naast foto’s uit de serie Current Studies, worden meerdere ruimtelijke werken gepresenteerd zoals de serie Paper Planes. Ook een video van een geconcentreerde stuntpiloot die zich voorbereid op een vliegoefening is opgenomen in de tentoonstelling.

Knibbelers praktijk kan als ‘geconstrueerde fotografie’ gedefinieerd worden, de constructie van allerlei zelf bedachte en gecreëerde objecten vindt voornamelijk in de studio plaats. Hier simuleert hij wind, wolken of een tornado en experimenteert hij met fragiele constructies in uiteenlopende materialen als plastic, papier en mdf. Voorafgaand aan het bouwen en experimenteren, gaat hij echter als een onderzoeker te werk. Hij bezoekt uiteenlopende locaties en ondervraagt specialisten uit de wetenschap, luchtvaart en bouwkunde.

Knibbeler gebruikt fotografie slechts als middel om zijn ideeën te verbeelden, maar alles wat hij fotografeert is echt. De twijfel over echtheid en de spanning die zijn beelden oproepen, intrigeren hem, evenals de wijze waarop de camera in staat is processen bloot te leggen die je anders niet opmerkt. Met de materialen waarmee hij werkt en de condities die hij in beeld brengt, onderzoekt Knibbeler de relatie tussen het bewegingsloze, tweedimensionale karakter van de fotografie en de door hem gemaakte bewegelijke, volumineuze onderwerpen.

Een van de projecten die Knibbeler presenteert is Paper Planes, een fotografische serie van zestien papieren vliegtuigen die hij vouwde - op basis van de ontwerpen van vliegtuigen die nooit het luchtruim haalden of in productie werden genomen - en die in een slideshow getoond worden. Hij vond de ontwerpen, waarvan sommige zelfs tachtig jaar oud zijn, via internet. Hoewel ze wellicht in eerste instantie een beeld geven van mislukking en achterhaald zijn, vertegenwoordigen ze tegelijkertijd een beeld van de toekomst. Hun bestaan wordt in stand gehouden door het internet waar ze in de virtuele ruimte rondvliegen en worden gedeeld en bediscussieerd door liefhebbers.

Sjoerd Knibbeler studeerde aan de KABK, Den Haag en wordt gerepresenteerd door Galerie LhGWR in Den Haag. Zijn werk was bij deze galerie te zien tijdens Unseen Photo Fair in 2014. Dit jaar was Sjoerd Knibbeler de winnaar van de prestigieuze Grand Prix du Jury Photographie tijdens de 30e Festival International de Mode & de Photographie in Hyères.

26 juni 2015 - 23 augustus 2015

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Sjoerd Knibbeler

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Industriële foto's
online expositie,
Industriële foto's
Portfolio Wim Stolwerk
portfolio, Vinkeveen
Portfolio Wim Stolwerk
On the Road | Slow Happiness
5 januari 2021 - 11 februari 2022, Enschede
On the Road | Slow Happiness

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl