Tegenpolen

www.raymondrutting.com www.sachadeboer.nl De fotografen Raymond Rutting en Sacha de Boer fotografeerden ieder een poolcirkel. Rutting fotografeerde verscheidene plekken op Antarctica. De Boer bezocht het uiterste noorden van Canada. Ze legden er de gevolgen van de klimaatverandering vast. Op zondag 30 januari openen ze hun foto expositie Tegenpolen op landgoed Zonnestraal in Hilversum. De fotografen laten hun verdiensten aan de expositie en van het bijbehorende boek Tegenpool ten goede komen aan een biogasproject van ontwikkelingsorganisatie ICCO in India.

Een gebied waar extreme weersomstandigheden heersen, temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen en wind, sneeuw en ijs vrij spel hebben, vraagt extra maatregelen van de fotograaf en stelt eisen aan zijn apparatuur. De Boer en Rutting hanteren beide een herkenbare fotografiestijl, waarin de verschillende omstandigheden op de polen aan het licht komen. Rutting kreeg op Antarctica pinguïns en toeristen voor zijn lens, terwijl De Boer voornamelijk het leven vastlegde van de Inuit bij wie zij verbleef.

Het resultaat is een expositie van veertig foto’s die dit jaar nog door heel Nederland zal reizen, onder andere op Oerol op Terschelling, in Utrecht en in Doesburg. De hele maand februari is de expositie op landgoed Zonnestraal in Hilversum te bezichtigen. Rutting en De Boer verzorgen het hele jaar door een aantal lezingen waarin zij spreken over hun fotografische ervaringen in de poolstreken. De opbrengst van de lezingen en de royalty’s over het boek komen ten goede aan het project in India. Ook worden de foto’s van de expositie aan het eind van het jaar geveild.

Van de opbrengst bouwt Adats, de lokale partnerorganisatie van het FairClimateFund, biogas-installaties voor arme families in een van de meest onderontwikkelde gebieden van India, het Kolar district in de deelstaat Karnataka. Binnenkort koken daar 18.000 gezinnen klimaatneutraal op duurzame energie. Vervuilde keukens en ongezonde leef-omstandigheden in huis behoren daarmee tot het verleden. Het gebruik van de installaties vermindert ook de CO2-uitstoot. Dat levert CO2-rechten op waarmee de expositie klimaatneutraal wordt gemaakt. Het FairClimateFund is onderdeel van ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Sacha de Boer (1967) is freelance fotograaf en journalist. Sinds 2005 toont zij haar werk op diverse exposities. Het liefst fotografeert zij met bestaand licht. Haar Noordpoolfoto’s verschenen in National Geographic en in het boek Gjoa Haven. Vorig jaar kwam het boek New-York Amsterdam uit, over kunstenaars in deze beide steden.

Raymond Rutting (1962) is fotograaf voor de Volkskrant. Zijn foto’s verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften. In 1997 en 2004 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. In 2005 verscheen een overzicht van zijn werk, The Art of News; in 2007 gevolgd door Oog op Afrika.

De expositie is te bezichtigen vrijdag t/m zaterdag van 11.00-16.30 uur.Sacha de Boer
Sacha de Boer (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


30 januari 2011 - 27 maart 2011

Landgoed Zonnestraal
Loosdrechtse Bos 19
1213 RH Hilversum
035-5385400
info@zonnestraal.org
@LGZonnestraal (twitter)

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Raymond Rutting
Sacha de Boer

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl