The Age of Innocence

Kahmann Gallery presenteert de solotentoonstelling The Age of Innocence van Rutger ten Broeke (1944). In deze expositie zullen highlights uit de bijna vijftigjarige carrière van Ten Broeke worden gecombineerd met zijn allernieuwste werk.

Rutger ten Broeke
Rutger ten Broeke (diashow met meer beelden)

Rutger ten Broeke is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van fotografie in Nederland, in commerciële en artistieke zin. Nog tijdens zijn studie aan de gerenommeerde Rietveld Academie in Amsterdam, richtte Ten Broeke zijn eigen bedrijf RTB Photography op. In 1984 organiseerde hij de fotografiebiënnale in Enschede, de eerste van zijn soort in Nederland. Hij werkte voor verscheidene modetijdschriften en startte de fotografiegalerie F32 in 1985, een van de eerste galeries in Nederland die gespecialiseerd was in fotografie. Ook was Ten Broeke jarenlang docent bij de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede, waar hij meerdere generaties aan fotografen de kneepjes van het vak bijleerde.Het huis van Rutger in Baarlo was en is nog steeds een waardevolle plek voor de fotografie. Hier ontvangt Ten Broeke bijzondere figuren uit de fotografie en geeft hij les in het artistieke aspect van fotograferen, maar brengt hij ook de techniek bij van ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer.

Ten Broeke staat internationaal bekend om zijn klassieke zwart-wit naaktbeelden. Zijn fascinatie voor het vrouwelijk lichaam in de natuur en de emotionele relatie tussen de twee staan centraal in zijn werk. Ten Broeke creëert tijdloze en harmonieuze beelden met een compositionele perfectie. Zijn esthetische concept combineert schoonheid en puurheid met grote technische vaardigheid. De inspiratiebronnen voor Ten Broeke zijn de grootmeesters uit de fotografiegeschiedenis, waar met name Edward Weston en zijn 'straight photography' een leidraad is voor hem.

Ondanks zijn vele jaren in het vak, werkt Ten Broeke nog steeds in overvloed, zich nu volledig richtend op autonome kunstfotografie. In The Age of Innocence worden een aantal hoogtepunten uit het oeuvre gecombineerd met zijn nieuwste werk, maar alle werken hebben met elkaar gemeen dat er een gevoel van vrijheid, schoonheid en puurheid wordt opgeroepen, alsof de vrouwen in zijn foto's in een paradijselijke omgeving vertoeven.

Het werk van Ten Broeke is opgenomen in vele collecties in binnen- en buitenland, zowel privé als museaal, zoals bij The Art Institute of Chicago, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Onlangs is een groot deel van zijn collectie opgenomen door het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

De opening van de expositie is op 14 mei van 18.00-20.30 uur.

14 mei 2016 - 18 juni 2016

Kahmann Gallery
Lindengracht 35
1015 KB Amsterdam
020-8460770
info@kahmanngallery.com
www.kahmanngallery.com
De galerie is geopend dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Rutger ten Broeke

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl