Jodenkamp Groningen

13 mei 2012
Sinds een aantal jaren is op het vroegere CiBoGa terrein aan het Boterdiep een nieuwbouwwijk in aanbouw, het Ebbingepoortkwartier. De naam herinnert aan de Ebbingepoort en de Ebbingedwinger, onderdeel van de voormalige zeventiende-eeuwse vestingwerken. In 1747 kreeg de joodse gemeente van het stadsbestuur toestemming hier een begraafplaats in te richten. Deze was tot 1826, het jaar van de grote tyfus- en malaria-epidemie in gebruik en werd toen gesloten. De joodse ingezetenen konden daarna gebruik maken van een afgescheiden gedeelte van de begraafplaats aan de Moesstraat.

De oude begraafplaats lag er sindsdien enigszins verloren bij. In 1954 wenste de universiteit haar laboratorium te vergroten en na onderhandelingen met het stadsbestuur en de joodse gemeente werd tot ontruiming overgegaan. De menselijke overblijfselen werden opnieuw te ruste gelegd in de begraafplaats aan de Moesstraat. Dit ritueel herhaalde zich zeven jaar geleden toen skeletresten werden gevonden bij het bouwrijp maken van het CiBoGa terrein. Onder rabbinaal toezicht vond toen een zorgvuldige herbegrafenis plaats.

Op 13 mei aanstaande zal de onthulling plaats vinden door wethouder drs. T. Schroor, rabbijn Spiero zal een rede uitspreken. Hierna zal een feestelijke receptie plaats hebben in het Paleis, waar ook een kleine expositie te zien zal zijn van de foto’s die Robert Mulder maakte van de opgravingen en de herbegrafenis. Ook verschijnt er een boekje over de geschiedenis van de Jodenkamp en het gedenkteken, dat aan alle bewoners van de nieuwe huizen in de buurt zal worden uitgereikt.Robert Mulder
Robert Mulder (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


13 mei 2012

Het Paleis
Boterdiep 111
9712 LM Groningen
050-3118849
info@hetpaleisgroningen.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Robert Mulder

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl