Before the Law

21 juli 2017 - 10 september 2017

In zijn projecten analyseert Robert Glas wetgeving en bureaucratische processen rondom immigratie en persoonsidentificatie. Zijn werk is een voortdurend onderzoek naar de technologieën die overheden gebruiken om de internationale bewegingen van mensen te volgen. Dit proces resulteert in korte films, foto's en installaties. Een aantal daarvan is te zien in Foam 3h, de projectruimte voor jong talent.

Robert Glas, voor Vrij Nederland, 2014-2016
Robert Glas, voor Vrij Nederland, 2014-2016 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Robert Glas gaat tot het uiterste om bureaucratische procedures, identificatiemethoden en mazen in de wet bloot te leggen. Zo voerde hij diverse rechtszaken om de beelden voor de fotoserie Voor Vrij Nederland (2014-2016) te kunnen maken en te publiceren. De foto's, die onderdeel vormen van de tentoonstelling in Foam, tonen interieurs van detentiecentra voor ongedocumenteerde immigranten in Nederland. Het is moeilijk voor te stellen dat deze onopmerkelijke ruimtes het strijdtoneel waren van een uitgebreide juridische strijd rondom de persvrijheid. De bijna klinische verbeelding van de kamertjes staat in scherp contrast met de politieke, sociale en emotionele gevolgen voor de mensen die er verblijven.De methoden van Glas zijn vaak conceptueel en methodisch. Zijn projecten zijn op onderzoek gebaseerd en ontwikkeld gedurende langere perioden. In How to Motivate Someone to Leave Voluntarily (2016) bestudeert de kunstenaar de gesprekstechniek die wordt gebruikt om uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland te 'motiveren' hun streven naar een permanente verblijfstatus op te geven en terug te keren naar hun thuisland. Door middel van improvisatie en met de hulp van een deskundige trainer uit het veld tracht Glas het werkingsmechanisme van deze gesprekstechniek te ontleden.

Hoewel de focus binnen het werk van Glas ligt op de Nederlandse wetgeving, raakt het aan universele sentimenten van verbondenheid en sociale uitsluiting. De film Jurisdiction (2015) biedt een meer theoretische benadering van het rechtsstelsel met betrekking tot ontheemding en migratie. Passages uit de tekst Before the Law [Voor de wet] (1915) van Franz Kafka worden gecombineerd met röntgenopnamen van vluchtelingen die zich achterin voertuigen verborgen houden. Door de toegenomen vluchtelingenstroom in Europa heeft het werk alleen nog maar aan urgentie gewonnen. De werken die in de tentoonstelling te zien zijn roepen de vraag op: waaruit bestaat de wet, wie dient zij en wie wordt er de toegang tot ontzegd?

Deze tentoonstelling wordt in samenwerking met NEU NOW georganiseerd, een initiatief van ELIA - European League of Institutes of the Arts, mede-gefinanceerd door het Creative Europe Programme of the European Union.

21 juli 2017 - 10 september 2017

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Robert Glas

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl