Nieuw werk van Rineke Dijkstra

Het videowerk The Gymschool van Rineke Dijkstra wordt voor het eerst in Nederland getoond als onderdeel van haar grote overzichtstentoonstelling in De Pont. De driedelige installatie is het meest recente videowerk van de bekroonde Nederlandse fotografe. Rineke maakte de opnames in 2014 in St. Petersburg, tijdens een training van ritmische gymnastiek. De kijker ziet hoe jonge Russische turnsters zich in allerlei ingewikkelde posities wringen. De oefeningen worden routineus en met ijzeren discipline eindeloos herhaald.

Rineke Dijkstra, Kolobrzeg, Poland, July 26, 1992, courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York, Paris and London; Galerie Max Hetzler, Berlin and Paris and Jean Mot, Bruxelles
Rineke Dijkstra, Kolobrzeg, Poland, July 26, 1992, courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York, Paris and London; Galerie Max Hetzler, Berlin and Paris and Jean Mot, Bruxelles (diashow met meer beelden)

Ook zal in de tentoonstelling het eerste videowerk van Rineke Dijkstra, The Buzz Club, te zien zijn. Dijkstra ontdekte de club in Liverpool, waar ze in 1994 schoolkinderen in uniform fotografeerde. In The Buzz Club raakte ze gefascineerd door tienermeisjes in sexy outfits. Twee jaar later keerde ze terug om de jongeren in een geïmproviseerde studio naast de club te filmen. In combinatie met opnames van Zaandamse gabbers die in Mystery World uit hun dak gaan, leverde dit een indringende videofilm op.De Pont toont nog vier videowerken: Marianna (The Fairy Doll), Annemiek, Ruth Drawing Picasso en een werk uit de collectie van De Pont: I See a Woman Crying. Behalve deze videos, zullen er meer dan tachtig fotowerken te zien zijn, waaronder de beroemde reeks strandportretten, de serie met net bevallen jonge moeders en stierenvechters na hun optreden in de arena.

Met deze grote overzichtstentoonstelling eert De Pont de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) die eind vorig jaar The Hasselblad Award ontving. De internationale jury roemde Dijkstra om haar "briljante studie van de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid" en schreef over haar: "Ze slaagt erin mensen zo te vangen dat ze op een verbazingwekkende manier aanwezig zijn, op precies dat ene moment. Hoewel ze absoluut modern zijn, tijdloos zelfs, doet haar portretwerk denken aan de grote meesters van de Gouden Eeuw van de Nederlandse kunst."

Rineke Dijkstra werd zo'n twintig jaar geleden wereldberoemd met haar indringende strandportretten, waar verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. In andere series, zoals van de jonge moeders en stierenvechters, strijden tegengestelde emoties als uitputting, opwinding en trots om voorrang.

10 maart 2018 22 juli 2018

De Pont museum
Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg
013-5438300
info@depont.nl
www.depont.nl
@De_Pont (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en elke donderdag ook tot 20.00 uur, met gratis entree vanaf 17.00 uur. Het museum is gesloten op 25 december (Eerste Kerstdag) en 1 januari.

Er is werk te zien van
Rineke Dijkstra

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Lente Kunst Expo
24 maart 2019 - 14 april 2019, Luyksgestel
Lente Kunst Expo
Harry Penningsprijs
29 maart 2019 - 27 april 2019, Eindhoven
Harry Penningsprijs
State of Identity
18 maart 2019 - 21 april 2019, Amsterdam
State of Identity

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl