Een reis door de wereld in een wijk

In 2016 startte de Maastrichtse documentair fotograaf HJ Hunter zijn project I Believe, De wereld in een wijk in de Luikse wijk Bressoux. In Bressoux wonen meer dan zestig nationaliteiten met en naast elkaar. Hunter vroeg zich af hoe het zou zijn om hier te leven? En hoe de bewoners zelf denken over thema's als migratie, integratie en samenleven in diversiteit? De afgelopen drie jaar heeft Hunter de wijk zeker 200 keer bezocht. Het eerste jaar alleen, later met collega's uit het creatief team van producent Visto Studio.

HJ Hunter, I Believe, moslimmeisjes met tablet op voormalig stationsplein
HJ Hunter, I Believe, moslimmeisjes met tablet op voormalig stationsplein

Het resultaat wordt nu voor het eerst in Maastricht getoond. Centre Céramique heeft op zaterdag 17 maart de primeur. Later volgt Luik, waar in cultureel centrum Chiroux de tentoonstelling van 9 mei tot 10 juni te zien is. Eind 2019 resulteert het project I Believe in een interactieve, multimediale documentaire (in drie talen: Nederlands, Engels en Frans), die te zien zal zijn op een speciale project-website. Het project is ook te volgen op Facebook (I Believe-project).Zeventien fotoseries (met beelden van HJ Hunter, Nico Bastens en Paul Salemink) en twaalf korte films (geproduceerd door Visto Studio) schetsen een intiem en indringend beeld van het leven in een multiculturele wijk vanuit het perspectief van de bewoners (met en zonder migratieachtergrond) en hun verschillende gemeenschappen.

Tijdens de opening op 16 maart is documentair fotograaf Chris de Bode te gast. Hij geeft een inleiding. Verschillende bewoners van Bressoux zijn aanwezig met smaakvolle gerechtjes en muziek uit hun eigen cultuur.

Rondom het project organiseren Centre Céramique en Visto Studio lezingen en debatten in samenwerking met andere Maastrichtse organisaties. Zo zijn er zijn bij Studium Generale lezingen van essayist en hoogleraar Paul Scheffer, de Nigeriaanse filosoof Michael Onyebuchi Eze en terrorisme deskundige Liesbeth van der Heide. Filosoof, schrijver en programmamaker Jan Leyers verdiepte zich in de islam (Onderweg naar Mekka, Allah in Europa) en gaat met Simone van Trier in gesprek over de vraag of er een verlichte, Europese versie van de islam bestaat. Verder organiseren Europe Direct Maastricht & het United World College een Human Library-dag waarop bezoekers kunnen speeddaten met mensen uit verschillende culturen. Ook is er bij Centre Céramique een debat over 'De wereld in de stad Maastricht'. Het Debatcentrum Sphinx onderzoekt aan de hand van enkele inspirerende inleidingen hoe de bewoners van Maastricht denken over integratie en samenleven in diversiteit.

17 maart 2019 - 8 juni 2019

Centre Céramique
Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
043-3505600
klantenservice@maastricht.nl
www.centreceramique.nl
@centreceramique (twitter)
Centre Céramique is geopend op dinsdag van 9.00-21.00 uur, woensdag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
HJ Hunter

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Icons
28 november 2019 - 15 februari 2020, Amsterdam
Icons
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl