PS Camera

22 oktober 2016 - 11 december 2016

Met de grote najaarstentoonstelling PS Camera toont Museum Hilversum camera's en werk van bekende Nederlandse fotografen en foto's die fotografen van vandaag met deze historische camera's maakten.

Anneke Hilhorst, Zea, 2010, gemaakt met de Speedgraphic camera van Ed van der Elsken (1925-1990)
Anneke Hilhorst, Zea, 2010, gemaakt met de Speedgraphic camera van Ed van der Elsken (1925-1990) (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Fotograaf Koos Breukel geeft in de tentoonstelling zijn collega-fotografen een gezicht met zijn portretten. De tentoonstelling PS Camera wordt op 22 oktober geopend door Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum en fotograaf Sacha de Boer.Nooit eerder is op deze manier een terugblik gegeven op mijlpalen in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Met de camera als verbindend element toont het werk van grote voorbeelden en brengen hedendaagse fotografen hen daarmee een ode. Initiatiefnemers van PS Camera, zelf ook fotografen, Koos Breukel en Rose Ieneke van Kalsbeek gingen het experiment aan. Ze zochten naar de camera's van onder andere George Hendrik Breitner, Jan Wolkers, Ed van der Elsken, Sem Presser en Eva Besnyö en gaven deze aan generatiegenoten als Teun Hocks, Eric Wolkers, Kadir van Lohuizen en Martijn van de Griendt. De zoektocht leverde onder meer de Leica van Koen Wessing, de Rolleiflex van Cas Oorthuys, de Pentax Asahi van Sanne Sannes en een Agfa Super Isolette van Sem Presser op. Maar ook de Speedgraphic van Ed van der Elsken. Zijn echtgenote Anneke Hilhorst maakte met zijn camera een portret van Eds kleindochter. Ed fotografeerde haar vader ook regelmatig en had haar zelf waarschijnlijk ook wel willen fotograferen.

'De tentoonstelling is een interessante mix aan historische en hedendaagse fotografie en poogt een bewustzijn te creëren over de rol van de fotografie in de huidige tijd,' aldus museumdirecteur Stef van Breugel. De bezoeker kijkt mee met de jonge garde door de camera's van toen en kan ontdekken hoe de techniek en de blik van de fotograaf/kunstenaar -al dan niet - is veranderd. 'Hierdoor ontstaan nieuwe lagen in de fotografie', aldus Breukel, die de nieuwe beelden ook ziet als een hommage aan de helden van het analoge tijdperk. Soms is de fotograaf wiens camera ze in handen hebben zelfs de inspiratiebron waardoor ze zelf ooit zijn gaan fotograferen.

De tentoonstelling toont een selectie van dertig resultaten uit het project PS Camera. PS Camera (part one) is tot stand gekomen dankzij de medewerking van alle deelnemende fotografen, Edie Peters, Han Schoonhoven, Marcel Molle, bruikleengevers, erfgenamen, Prins Bernhard Cultuurfonds - JoostTholensFonds en het Mondriaan Fonds.

22 oktober 2016 - 11 december 2016

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum
035-6292826
info@museumhilversum.nl
www.museumhilversum.nl
Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Maarten Tromp
Annaleen Louwes
Henze Boekhout
Teun Hocks
Rose Ieneke van Kalsbeek
Joost van den Broek
Mark van den Brink
Anneke Hilhorst
Mike Roelofs
Cleo Campert
Diana Blok
Sebastiaan Bremer
Jantien de Bruin
Bart Koetsier
Marco van Duyvendijk
Marijn de Jong
Carla van de Puttelaar
Boudewijn Bollmann
Morad Bouchakour
Frank Oorthuys
Martijn van de Griendt
Hans Bol
Barnet Kansil
Dirk Kome
Erik Kessels
Anika Schwarzlose
Brian McKenna
Marcel van der Vlugt
Kadir van Lohuizen
Alex ten Napel
Eric Wolkers

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

I love Banda
na de lockdown - 7 november 2021 (gesloten), Amsterdam
I love Banda
Muddy Pink Dinosaur
1 mei 2021 - 27 juni 2021, Groningen
Muddy Pink Dinosaur
Legale Liefde
23 april 2021 - 14 mei 2021, Amsterdam
Legale Liefde

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl