Private life / Public space

Enerzijds zijn wij als stedelingen anonieme passanten in de grote stad. Maar anderzijds is het in deze tijd algemeen geaccepteerd geworden dat bezoekers of passanten in de grote stad op straat in de gaten worden gehouden door camera's, vanuit winkels, parkeerplaatsen of metrostations. Dit vergroot ons gevoel van veiligheid, maar hoe privé kunnen wij ons nog bewegen op straat? Hoeveel privacy hebben wij nog? En hoe verhoudt de straatfotograaf zich hier tegenover?

Tanja Engelberts
Tanja Engelberts (diashow met meer beelden)

Welke rol nemen deze 4 fotografen in ten aanzien van het registreren van de stad en haar bewoners en passanten. Is de straatfotograaf een soort een voyeur die probeert vat te krijgen op zijn onderwerp? Is hij in staat om heel dicht bij de mensen te komen en hun karakters te lezen, of wil hij dat juist niet. De anonimiteit in de grote stad, geeft ons de kans elkaar te bekijken zonder opgemerkt te worden. Terwijl we elkaar bekijken, kunnen we een glimp opvangen van het privé leven van de mensen die zich in de openbare ruimte bewegen. De camera wordt, sinds zijn uitvinding, vaak ingezet om dergelijke private momenten vast te leggen.De straatfotograaf blijft echter altijd een buitenstaander, hij observeert tenslotte alleen. De deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling trachten de bewegingen en het gedrag van mensen in de publieke ruimte vast te leggen. Daarbij onderzoeken ze hoe het gedrag van mensen beïnvloed wordt door de stad waarin zij wonen. Deze tentoonstelling toont vier verschillende inzichten over hoe je als straatfotograaf je onderwerp benadert en wat hij zijn toeschouwer over dit onderwerp mee wil geven.

Tanja Engelberts toont haar project Crowd bij Seelevel Gallery. Met dit werk toont ze de voortdurende beweging van de eindeloze stad Tokyo. Aan de basis van het project ligt een serie collages. Deze serie laat mensen zien die bewegen door een sprookjesachtig stadslandschap. De figuren verschijnen en verdwijnen en imiteren zo de beweging van de straten. De collages vormen de schets voor een installatie, die bestaat uit kleine groepjes van figuren op doorzichtige papier, die aan het plafond hangen. Hier kan de toeschouwer doorheen lopen; zo wordt hij deelnemer aan de voortdurende beweging van Tokyo.

In zijn werk onderzoekt Sander Foederer de manieren waarop wij de wereld om ons heen ervaren. Hierbij richt hij zich voornamelijk op tijd en licht, en hoe deze factoren aan onze innerlijke beleving beïnvloeden. Andere sleutelthema's in zijn werk zijn: de esthetiek van het dagelijkse, sociale geografie en het vermogen van kunst om het sublieme te verbeelden. Voor zijn project Mute onderzocht Foederer hoe mensen het sublieme - zowel angstaanjagend als verrukkend - ervaren en wat dit doet met hun gezichtsuitdrukking. Hoe groot is het verschil tussen geluk en verschrikking? En wat betekent dit als we dit op ons eigen zelfbeeld toepassen en op de eeuw waarin we leven?

Bas Losekoot presenteert in deze tentoonstelling een visueel essay, waarin hij inzicht verschaft over de psychologische reis van de bewoners van moderne megasteden. Ook onderzoekt hij in zijn werk hoe de snel groeiende bevolkingsdichtheid het gedrag van deze stedelingen beïnvloedt. Losekoot toont de 'in-between-ness' staat van de moderne stad, doordat hij vaak fotografeert in de randen van de stad. Met zijn intuïtieve oog, observeert hij de 'presentatie van zelf' en 'micro-second ontmoetingen' die de dagelijkse stedelijke ontmoetingen oproepen. Door een filmische benadering, slaagt Losekoot erin de details uit het dagelijkse leven te halen, die normaal ongezien blijven; zo laat hij een intieme en tegelijk provocerende visie zien op het private in het publieke domein.

Het werk van Maarten Schaik wordt gemaakt tijdens lange wandelingen door de stad en haar rafelranden. Hij heeft gewerkt op verschillende plekken, zoals Las Vegas, New York, Bangkok en Amsterdam. In de complexiteit van de stad zoekt van Schaik naar 'zwarte gaten' of 'non-places', waar kleur, licht, voorbijgangers en vreemde objecten een spel spelen in de lens van zijn camera. Tijdens Private life / Public Space zal zijn nieuwste serie Ghost for a year getoond worden. Voor dit project wandelde van Schaik een jaar lang door Amsterdam, Lanzarote en Las Vegas, waarbij hij zich vaak een geest voelde, gevangen in een wereld tussen fantasie en realiteit.

De opening van de expositie is op 20 mei van 17.30-19.30 uur.

20 mei 2016 - 25 juni 2016

Seelevel Photo Gallery
Bethaniënstraat 39
1012 BZ Amsterdam
06-47104484
look@seelevel.nl
www.seelevel.nl
@SeelevelGallery (twitter)
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Tanja Engelberts
Sander Foederer
Bas Losekoot
Maarten van Schaik

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl