Power to the Models (BredaPhoto)

9 september 2020 - 29 november 2020

Gastcurator en fotograaf Jan Hoek draait in deze expositie de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model om. Niet de fotograaf, maar diegene op de foto bepaalt het beeld. Jan Hoek (1984) vroeg mensen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. De keuzes voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm liggen volledig bij het model. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen zijn bepalend. Power to the Models zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen of bij de mensen op de foto's? De expositie laat een mogelijke toekomst zien, waarin het model de fotograaf inhuurt en het beeld bepaalt, in plaats van andersom. De tentoonstelling maakt deel uit van BredaPhoto 2020.

Lotte van Eijk door Sabine Metz
Lotte van Eijk door Sabine Metz (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Jan Hoek: 'We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor de modeshoot of de nieuwsreportage. De beelden die we in de media zien, of die nou van slumbewoners, sekswerkers of politici zijn, worden meestal gemaakt door fotografen uit het Westen. Overwegend wit, vaak man. Maar die machtsverhoudingen beginnen te schuiven.'Instagram en andere social media maken het voor mensen makkelijker om zelf te bepalen hoe ze in beeld komen. Een sprekend voorbeeld is de Nederlandse Lotte van Eijk, die een instagram-account begon waarop ze als dik fotomodel een beeld van een vrouwenlichaam neerzet dat ze in de tijdschriften nooit tegenkomt. Zij kiest de fotografen, de poses, de kleding. Zij is ook één van de modellen die te zien is in Power to the Models.

De verschuiving is ook onderdeel van een bredere maatschappelijke en politieke discussie over macht: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de beperkte blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Vaak doen ze geen recht aan de individualiteit en diversiteit van mensen. Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt zelf het heft in handen te nemen. Bruin Parry heeft het syndroom van Down, is groot Michael Jacksonfan en is regelmatig fotomodel, maar wat gebeurt er als hij zelf de ultieme foto van zichzelf mag organiseren? Een ander voorbeeld is Mohan Verstegen, die voor Defensie werkt en queer activist is. Het beeld dat hij van zichzelf laat zien, is een correctie op het geijkte beeld van een militair.

De volgende modellen zijn te zien in de tentoonstelling:
Bruin Parry - Multidisciplinair kunstenaar/danser/ model met down syndroom
Chiara Bardelli Nonino - foto editor Vogue Italië
Ghost Rider - Motortaxi rijder uit Kibera, Kenia
Hatti Rees - Disruptive Make up artist
Ismael Ilgun - Treitervlogger
Lotte van Eijk - Selfmade dik fotomodel
Mohan Verstegen - Queer activist in defensie
Sylvana Simons - Politiek leider
Tiësto - DJ

Jan Hoek (1984) is kunstenaar en schrijver. Op zijn 24e startte hij een studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (Beeld en Taal). In 2012 studeerde hij af met de film Me & My Models. Zijn werk is in Nederland tentoongesteld in onder andere Foam, UNSEEN en bij zijn galerie Galerie Ron Mandos, internationaal had hij tentoonstellingen in Shenzhen (China), St. Petersburg (Rusland), Jakarta (Indonesië), Miami (U.S.), Istanbul (Turkije), Londen (UK) en vele andere plekken. Daarnaast schrijft en fotografeert hij onder andere voor NRC Handelsblad, Het Parool, NRC.Next, Vrij Nederland, LINDA., Mister Motley en Vice. In 2013 kwam van Jan Hoek het boekje Marktplaatspoëzie uit met daarin de meest ontroerende advertenties die hij vond op Marktplaats.

Het Corona-virus houdt de wereld in zijn greep. Ook BredaPhoto volgt de ontwikkelingen en richtlijnen op de voet. De organisatie is optimistisch en blijft zich voorbereiden op een aansprekende en verrassende museale (buiten)tentoonstelling in september, maar houd ook rekening met mogelijk veranderende perspectieven en eventuele wijzigingen in het programma dat vanaf 1 juli bekend wordt gemaakt. De buitenexposities zijn gratis te bezoeken. Voor de binnenlocaties en het verdiepingsprogramma heb je een ticket nodig. Tickets zijn vanaf 1 juli online verkrijgbaar via de website van BredaPhoto.

9 september 2020 - 29 november 2020

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
076-5299900
info@stedelijkmuseumbreda.nl
www.stedelijkmuseumbreda.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en iedere eerste dinsdag van de maand van 11.00-21.00 uur. Het museum is gesloten op nieuwjaarsdag, carnavalszondag, eerste paasdag, koningsdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Sabine Metz
Leo Veger
Paolo Roversi
Gerhard Nel
Kevo Abbra
Baqteria 15
Hatti Rees
Ismail Ilgun
Dagmar van Weeghel
Florian Joahn
Jorg de Vries
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl