Post Mortem - foto's vol liefde en verdriet

2 november 2015 - 8 mei 2016

Foto's gemaakt van overledenen roepen al ruim anderhalve eeuw afgrijzen en ontroering op. Uitvaartmuseum Tot Zover heeft nu een expositie over deze opmerkelijke traditie.

VS, ca 1910, collectie Paul Frecker
VS, ca 1910, collectie Paul Frecker (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Post Mortem bevat 185 historische post-mortemfoto's uit de grootste Europese collectie met dit onderwerp van de Britse verzamelaar Paul Frecker. Het is de eerste keer dat zijn collectie wordt getoond. Post Mortem toont ook moderne post-mortemfoto's. Het museum roept ook iedereen op zelfgemaakte foto's op te sturen.Foto's van na het overlijden zijn meestal bestemd voor privégebruik en je ziet ze zelden in musea. Freckers collectie doodsportretten is de grootste van Europa en een van de grootste ter wereld. Museum Tot Zover slaagde erin het belangrijkste deel van zijn collectie naar Nederland te halen. De meeste foto's uit deze unieke collectie stammen uit de periode 1860-1920. Twee derde bestaat uit foto's van kinderen. De kindersterfte was hoog en vaak was dit de enige foto die men van het kind had. Het zijn bijzondere foto's die een kijkje geven in het gevoelsleven van onze voorouders.

Post Mortem laat ook foto's zien die de laatste jaren door uitvaartfotografen zijn gemaakt. Zij zetten een oude traditie voort met prachtige, ontroerende foto's. Van kunstenaar Margriet Luyten zijn bovendien twee foto's uit haar serie Insomnia te zien; één daarvan is een bewerking van een foto uit de Frecker-collectie. Post-mortemfoto's tonen een intiem soort verdriet en soms is het ook schrikken, een dode op de foto. Maar de foto's zijn gemaakt uit liefde voor iemand, ze zijn een warme herinnering en een vastlegging van een moment dat niet vergeten mag worden.

Dankzij de smartphone hebben we dagelijks een camera op zak en zijn we gewend alles wat we doen vast te leggen. Tijdens opbaringen en uitvaarten wordt er druk gefotografeerd. Zo belandt ook de post-mortemfotografie in een nieuwe fase. Museum Tot Zover roept mensen op om foto's naar het museum te sturen. Ze worden dan geprint en opgehangen. Zelf een foto meenemen en ophangen mag ook.

2 november 2015 - 8 mei 2016

Uitvaart Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
020-6940482
info@totzover.nl
www.totzover.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, 27 april, 5 mei en 25 december. Op 26 en 31 december is het museum geopend van 11.00-15.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Margriet Luyten
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl