Betaalde Liefde

Piet den Blanken fotografeerde op integere wijze vrouwen aan de rand van de samenleving, die door prostitutie proberen te (over)leven. Zijn werken tonen o.a. het leven van Ivania uit Nicaraqua. Iedere dag was een gevecht om het bestaan. ’s-Ochtends wist het gezin niet of er ’s-avonds eten zou zijn. Toch was de prostituee goedlachs en hield ze met een onverwoestbaar optimisme het gezin bij elkaar. Den Blanken fotografeerde haar met haar kinderen thuis, op straat, en tijdens een zeldzaam dagje uit naar het Meer van Nicaragua.

Ook in de jaren dat hij het gezin niet bezocht stuurde hij af en toe wat geld, in de hoop dat Ivania s kinderen ervan naar school konden gaan. Het geld werd ook voor andere zaken gebruikt: omdat haar ogen heel slecht waren, kocht Ivania een bril. Met betonblokken en zinken golfplaten werd een huisje gebouwd dat niet bij elke regenbui onder water liep. Den Blanken fotografeerde het winkeltje, aan de voorkant van het huis, waarin de vrouw zelfgebakken chips, sinaasappels en snoepgoed verkocht. Maar het winkeltje liep niet: de mensen in de buurt hadden geen geld om iets te kopen en Ivania’s eigen kinderen aten het snoep op.

Het bleef een leven aan de rand van de ondergang, met nóg een kind erbij, en met prostitutie als blijvende bron van inkomsten, aangevuld met de dollars die de kinderen soms verdienden door in de bouw te werken in plaats van naar school te gaan.

Kort geleden kwam Den Blanken in Nicaragua en wilde zoals gebruikelijk langsgaan om te zien hoe het gezin het maakte. Ivania stond niet op de luchthaven, zoals anders, maar haar kinderen waren er wel om hem af te halen. Hun moeder was ziek, zeiden ze. Toen de fotograaf bij haar thuis arriveerde trof hij Ivania sterk vermagerd en koortsig aan.

De 33-jarige vrouw was zo zwak dat ze niet meer op haar benen kon staan. Haar oudste zoon Dorlan sjouwde zijn moeder naar de wc en verzorgde haar, samen met de andere kinderen. Een paar weken later, op de terugweg naar Nederland, ging Den Blanken weer langs. Ivania was dood. Hij kon alleen nog, met de kinderen, haar graf bezoeken.

De expositie is te bezichtigen dinsdag t/m donderdag van 9.30-12.30 uur of op afspraak.Piet den Blanken
Piet den Blanken


10 juli 2011 - 19 september 2011

Thomas, Mariakerk
Wilhelminalaan 63
4905 AT Oosterhout NB
06-81820478
info@kunstonderdak.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Piet den Blanken

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl