Photo-Secession in Holland 1890-1937

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst.

Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag, ca. 1935-1937, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden
Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag, ca. 1935-1937, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden

In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.Fotografen in de tentoonstelling:
Emmy Andriesse, Louis Apol, Barend Arendsen, Toni Arens-Tepe, Henri Berssenbrugge, Eva Besnyö, Adriaan Boer, George H. Breitner, Paul Citroen, Bernard Eilers, Truus Haasbroek-Tessels, Johan Huijsen, Johan Huijsser, Ernst Loeb, C. Lous, Jacob Merkelbach, G. Middendorp, Charles E. Mögle, Jan van der Pant, Richard Polak, Abraham Weinberg, Willem Witsen, Franz Ziegler, Piet Zwart, Berend Zweers.

De tentoonstelling komt tot stand dankzij intensieve samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en toont de werken uit de fotocollectie van het voormalige Prentenkabinet van de universiteit. Sinds de oprichting van Fotomuseum Den Haag in 2002 toont het museum regelmatig werk uit deze collectie, een van de belangrijkste collecties op het gebied van fotografie in Nederland. Zo werd in 2003 een retrospectief van Emmy Andriesse gezamenlijk gemaakt en toonde het Fotomuseum in 2010 de parels uit de collectie in Fotografie! Een Bijzondere Collectie van Universiteit Leiden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie, samengesteld en ingeleid door Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universitaire Bibliotheken Leiden (WBooks, 24,95 euro).

7 September 2019 - 8 December 2019

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
@Fotomuseum (twitter)
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Black Album / White Cube
18 maart 2020 - 20 september 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
Black Album / White Cube
De Migrant
22 februari 2020 - 21 juni 2020 (gesloten t/m 31 mei), Rotterdam
De Migrant
Face It
1 juni 2020 - 12 juli 2020, Hilversum
Face It

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl