Head (of a Woman)

In het recente werk van Patricia Werneck Ribas over identiteit, zijn hoofden centraal komen te staan. In het bijgebouw van de galerie heeft ze ingetogen beelden opgehangen van de achterkant van haar geschoren hoofd, welke zijn genomen tijdens haar chemotherapie. Deze ogenschijnlijk genderneutrale hoofden, zijn bijna anti-portretten met hun minimalistische esthetiek. Daarentegen heeft ze in de aangrenzende ruimte fel gekleurde pruiken opgehangen.

Patricia Werneck Ribas, Head (of a Woman)
Patricia Werneck Ribas, Head (of a Woman)

Met deze contrasterende vormen verkent Patricia, op basis van haar eigen ervaring en herinneringen, de onderliggende zorgen in het leven van de vrouw. Het is meer dan een verzameling persoonlijke verhalen, maar ze zal de ruimte 'schilderen' met zeer kleurrijke pruiken. Deze karmijnrode, paarse, blauwe en gele lokken zijn haar palet, een manier om de toeschouwer uit te nodigen zich te identificeren met de glamour van het aankleden en daarnaast het concept van vrouwelijkheid verder te ontplooien.Net als andere projecten waaraan ze heeft gewerkt, is haar mixed media werk zoals Head (of a Woman) beïnvloed maar niet beperkt door feministisch denken. De levendige gepigmenteerde haarlokken zijn slechts één element in haar huidige werk. Met gevonden voorwerpen en haar eigen foto's van de achterkant van haar hoofd, maakt ze minimalistische stukken die niet zo eenvoudig te categoriseren zijn. Vanuit haar eigen ervaring van herstel na een ernstige ziekte, gebruikt ze deze beelden om haar herinneringen te relateren aan een dieper begrip van ziekte en herstel. Aan de hand van twee contrasterende werken meent ze, dat door middel van het kijken naar de ruimte tussen het ene beeld en het andere, er nieuwe betekenissen ontstaan. Wat ontbreekt in de ruimtelijke ordening van de foto's nodigt uit tot een bezorgde blik.

Door haar werk heen lopen vragen over 'identiteit', een woord dat altijd uitgaat van het definiëren van wat we niet zijn, als een manier van denken over wie we zijn. Zij ziet de kunstenaar als iemand die altijd beslissingen neemt, die sterke culturele en sociale gevolgen hebben - of dit nu expliciet in het kunstwerk zit of niet. Haar focus ligt op het uitnodigen van de toeschouwer, om zich in een ander in te leven, zoals ze de achterkant van haar hoofd centraal weergeeft, in plaats van haar gezicht. In zekere zin is dit het documenteren van haar relatie tot haar ziekte en hoe ze een meer universeel begrip van het menselijk hoofd wilde uitbeelden.

De opening van de expositie is 22 juni van 16.00-19.00 uur.

22 juni 2019 - 20 juli 2019

Josilda da Conceição Gallery
Wormerveerstraat 15
1013 SJ Amsterdam
06-44184409
josilda@daconceicao.nl
www.lokaalwv15.com
De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Patricia Werneck Ribas

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 13 september 2020, Amsterdam
Works in Color
Black Album / White Cube
20 juni 2020 - 10 januari 2021, Rotterdam
Black Album / White Cube
Candid
4 april 2020 - 20 september 2020, Den Haag
Candid

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl