Mystique Narratives

27 januari 2016 - 5 maart 2016

Flatland Gallery presenteert een tentoonstelling van de kunstenaar Paolo Ventura (1968, Milaan, Italië) met de titel Mystique Narratives. De Italiaanse kunstenaar staat bekend om zijn mystieke beelden waarin realiteit en fictie in elkaar overgaan.

Paolo Ventura, Winter Stories #6 - Photo de Rêve, 2007, C-print, archive matte paper, Courtesy Flatland Gallery, Amsterdam
Paolo Ventura, Winter Stories #6 - Photo de Rêve, 2007, C-print, archive matte paper, Courtesy Flatland Gallery, Amsterdam (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Paolo Ventura, die eerder deelnam aan de Biënnale van Venetië en onlangs exposeerde in het Museum of Contemporary Art of Roma (MACRO) en in het Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto, is een van grootste hedendaagse kunstenaars uit Italië. Met zijn gemengde techniek creëert Ventura verhalen die deels fictief zijn en deels op herinneringen lijken te zijn gebaseerd. De beelden die hij oproept vertellen innemende en soms tragische verhalen, waarin Dood en Verdwijning terugkerende thema's zijn.Zelf noemt Ventura 'de alomtegenwoordige angst om iemand te verliezen van wie je houdt' als zijn grote drijfveer. Om zijn mystieke verhalen te creëren, hanteert Ventura een minimum aan materialen. Eerder in New York, maar tegenwoordig in Milaan ontwerpt en schildert hij achtergronden (decors) en creëert hij scènes, die hij vervolgens fotografeert. Mede geïnspireerd door de lange winters in zijn geboortestad, Milaan, werkt Ventura vaak met slechts 3 kleuren, overwegend grijs, groen en zwart tonen. Zijn intensieve werkwijze verdraagt nauwelijks afleiding; het uiteindelijke beeld roept dan ook identificatie op en straalt een nostalgisch sfeer uit, naar een andere tijdgeest.

Ventura studeerde aan de Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan. In 2011 werd Ventura geselecteerd door curator Vittorio Sgarbi voor de 54ste Biënnale van Venetië. Ventura kreeg meerdere solotentoonstellingen zoals in Forma International Center for Photography in Milaan, het Museum of Modern and Contemporary Art in Trento en Rovereto, het Fotomuseum Den Haag, de Italiaanse Academie aan de Columbia University in New York, Museum Het Valkhof in Nijmegen en MACRO Museo d'Arte Contemporanea in Rome. Zijn werk behoort ook tot de openbare collecties van de Boston Museum of Fine Art, Library of Congress in Washington, DC, Lowe Art Museum in Miami, MACRO Museo d'Arte Contemporanea di Roma, Maison Européen de la Photographie in Parijs, Museo Palazzo Fortuny in Venetië en nog tot vele andere collecties. Ventura's werk is gepubliceerd in the Independent, Art News, the New Yorker, the Art Economist, The New York Times, Wall Street Journal, Modern Painters en in meerdere cataloges onder andere door Aperture, New York.

27 januari 2016 - 5 maart 2016

Flatland Gallery
Lijnbaansgracht 312-314
1017 WZ Amsterdam
020-3305321
info@flatlandgallery.com
www.flatlandgallery.com
De galerie is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur en op zaterdag van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Paolo Ventura

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl