DIES IRAE

De Noorderlicht Fotogalerie toont de eerste grote overzichtstentoonstelling van de veelvuldig onderscheiden Magnum fotograaf Paolo Pellegrin. Hij is als geen ander in staat gebleken de lessen en principes van de fotojournalistieke traditie te vernieuwen en te vertalen in een nieuwe eigentijdse taal. Pellegrin werkt onbevooroordeeld en volgt met zijn ogen wat er om hem heen gebeurt, om het vervolgens te duiden in het licht van zijn ruime ervaring als journalist en zijn compassie als mens.

In DIES IRAE neemt de fotograaf ons mee naar zwarte plekken op de landkaart en zwarte bladzijden in onze recente geschiedenis: van Afghanistan tot Soedan, van het Tahirplein tot de Palestijnse gebieden, van Katrina tot de Tsunami van 2004. Dit is werk dat getekend is door oorlog, opstand en natuurgeweld. Maar verwacht geen pamflettisme. Pellegrin behoort tot een generatie sociaal bevlogen fotografen die, ondanks een helder moreel kompas, weigert te preken en altijd de menselijke maat in het oog blijft houden. In zijn aanpak toont Pellegrin zich tegelijk een kind van de lange fotojournalistieke traditie van Magnum-fotografen die hem voorgingen en iemand die met een eigentijdse beeldtaal en benadering een weg voorwaarts wijst. Zijn zelfverklaarde doel is niet minder dan het aanleggen van een archief van ons collectieve geheugen, door onverschrokken de wereld recht in de ogen te kijken.

Paolo Pellegrin (Rome, 1964) begon in de jaren tachtig met fotograferen. Na tien jaar bij Agence VU trad hij in 2001 toe tot Magnum Photos, waarvan hij in 2005 volwaardig lid werd. In 1995 won hij voor zijn reportage over AIDS in Oeganda de eerste van in totaal acht World Press Photo Awards. Daarnaast ontving hij onder meer de Kodak Young Photographer Award, de Visa d Or van Perpignan, een Hasselblad Grant, diverse Pictures of the Year, de Getty Grant, de Eugene Smith Memorial Grant en de Robert Capa Gold Medal. Hij is sinds 2000 als staffotograaf verbonden aan Newsweek en heeft meerdere boeken gepubliceerd, waaronder Kosovo 1999-2000, Double Blind, As I Was Dying en Storm. Pellegrin nam deel aan meerdere Noorderlichtmanifestaties, projecten en tentoonstellingen waaronder Warzone (2010) en Katrina (2006) en Nazar (2004).

Dies Irae is gerealiseerd ism Forma, Foundation for Photography (Milaan) en samengesteld door Alessandra Mauro. De bijbehorende tentoonstellingscatalogus is uitgegeven door Contrasto, (ISBN 978-88-6965-179-3).

De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin


14 juli 2012 - 9 september 2012

Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12
9711 JB Groningen
050-3182227
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com
@Noorderlicht_NL (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Paolo Pellegrin


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl