It’s my imagination, you know

Observatie en verbeelding kruisen elkaar in Paulien Olthetens derde solotentoonstelling in Galerie Fons Welters. De tentoonstelling ‘It’s my imagination, you know’ bestaat uit een selectie foto’s en video’s die de kunstenaar de afgelopen jaren heeft gemaakt tijdens haar reizen in Birma, Israel en Rusland. Olthetens artistieke praktijk bestaat uit spontane, en soms geplande registraties van menselijke gebaren, houdingen en relaties tot alledaagse objecten op straat. Zo toont een fotocollage bijvoorbeeld een jong meisje in de bus, dat een papieren rolletje rond haar vinger heeft gewikkeld en het tegen haar slaap houdt. Als een gedachtestroom ontrolt de ‘film’ van buskaartjes zich in de lucht. In Olthetens voortdurend groeiende beeldarchief onthullen gedragspatronen zich telkens weer.

Opvallende fysieke details trekken vaak Olthetens aandacht. De specifieke context waarin zij haar beelden vindt en creëert beïnvloeden, hoewel onbewust, hun inhoud echter ook. De video die de tentoonstelling haar titel verleent, heeft eigenlijk geen beeld. Terwijl we een zwart scherm bekijken, overhoren en lezen we een conversatie tussen de kunstenaar en een voorbijganger in Birma. In het hoofd van de kunstenaar hebben de touwen die van balkons neerhangen en gebruikt worden voor het ophalen van kranten, het beeld van een draaiende dans met uitgestrekte armen opgeroepen. Graag ziet ze het idee gevisualiseerd. De man die leeft in een land met slechts ‘a little democracy’ uit echter zijn twijfels over de voorgestelde artistieke interventie. Voor hem heeft het gebaar ‘hands up!’ een geheel andere betekenis. ‘It’s my imagination, you know’ probeert de kunstenaar tevergeefs uit te leggen, ons uiteindelijk achterlatend met de voorstelling van een mogelijk beeld.

Sinds 2007 heeft Oltheten meerdere versies van haar ‘Sort of Lecture’ opgevoerd, waarin ze verschillende werken verweeft in een narratieve structuur, in vorm en tijd gelaagd. Met een camera in de hand bladert ze door foto’s, zoomt in op details, filmt papieren velletjes met tekstopmerkingen en toont bewegend beeld; dit alles direct op een scherm geprojecteerd. Deze structuur vormt nu het uitgangspunt voor een nieuwe presentatievorm. In de tentoonstelling worden twee korte twee-kanaals video’s getoond, waarin video, foto’s en teksten gecombineerd zijn met de handen van de kunstenaar die de verhaallijnen leiden. Terwijl ze het ritme van een lezing behoudt, presenteert Oltheten een verhaal over bloemen, slippers en een balkon (Like Romeo and Juliet), en herinnert zich een gewenste choreografie van mensen die samenkomen en uiteengaan op een kruising. Deze video’s trekken ons rechtstreeks de artistieke momenten in van ontdekking en ‘mislukte’ pogingen.

Paulien Oltheten’s laatste zin in de beeldloze video luidt uiteindelijk: ‘Thank you. And have a nice day, but... maybe... maybe I try...’.

De opening van de expositie is op zaterdag 8 september, 17.00-19.00.

De galerie is geopend dinsdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur. Tijdens de feestdagen is de galerie gesloten van 25 december t/m 3 januari.Paulien Oltheten
Paulien Oltheten


8 september 2012 - 27 oktober 2012

Galerie Fons Welters
Bloemstraat 140
1016 LJ Amsterdam
020-4233046
mail@fonswelters.nl
www.fonswelters.nl

Er is werk te zien van
Paulien Oltheten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl