Over Leven

18 januari 2017 - 15 februari 2017

Mike Harris en Sas Schilten zijn beiden documentair fotograaf. Zij maken daarbij graag gebruik van een beeldtaal die doet denken aan de geënsceneerde fotografe. Die aanpak is erop gericht om binnen een journalistiek-documentair kader toch tot een beeld te komen dat de onechtheid van het theaterdecor in zich draagt. In de hoop bij de kijker verwarring te stichten ten aanzien van het waarheidsgehalte van het getoonde, en daarmee van al het fotografisch beeld wat deze onder ogen krijgt in de media.

Sas Schilten
Sas Schilten (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Sas Schilten (Dordrecht, 1969)
Dagelijkse Kost(en)

Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land als Nederland bijna anderhalf miljoen mensen rond de armoedegrens leven, 1 op de 5 gezinnen problemen met schulden heeft en dat 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit. Armoede betekent zoveel meer dan geldproblemen hebben. Het veroorzaakt stress, ziekte, sociale uitsluiting en een kortere levensverwachting. In 2002 ontstond het eerste initiatief voor de voedselbank en intussen is het uitgegroeid tot een enorm logistiek bedrijf dat geheel rust op de schouders van vrijwilligers. We zijn het bestaan ervan normaal gaan vinden en precies daar schuilt een gevaar. Hierdoor lijkt de oplossing gevonden, maar uiteindelijk is de voedselbank slechts een doekje voor het bloeden. De voedselbank is het gezicht van de hedendaagse armoede en het bestaan ervan mag geen vanzelfsprekendheid worden.
In december 2015 is Sas Schilten afgestudeerd aan de fotoacademie in Amsterdam en nu werkzaam als zelfstandig fotograaf. Onlangs zijn haar beelden geselecteerd voor de New Dutch Talent 2017 catalogus en in februari zal haar werk te zien zijn bij RotterdamPhoto.Mike Harris (Amsterdam 1962)
Great Outdoors

Als gevolg van de crisis neemt het aantal daklozen in Nederland toe. Sommigen zoeken een heenkomen in parken en bossen in en rond de steden, waar zij noodgedwongen kamperen. Ieder redt zich op zijn eigen manier, doorgaans verborgen voor het oog van de medemens. De publieke opinie is gebaseerd op sporadische, weinig representatieve ontmoetingen met daklozen op straat, of op nieuwsberichten waarin steeds dezelfde negatieve stereotypes terugkeren. De heersende misvatting is dat dakloosheid een keuze is. In werkelijkheid kan het iedereen overkomen. In deze fotoserie lijkt de scheidslijn met recreatief kamperen en survival sport soms bedrieglijk dun. Waarmee het voor de burger onaangenaam dichtbij kan komen.
The Great Outdoors is voortgekomen uit het #Huisje #Boompje Project (2015) van de Academie voor Beeldvorming. De AvB wil door middel van kunst veranderingen in de samenleving zichtbaar maken. The Great Outdoors was eerder te zien tijdens het BredaPhoto International Photofestival 2016. Met dank aan BredaPhoto voor de productie van de prints.
In 2003 studeerde Mike Harris cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam, en was hij tevens de eerste winnaar van de Photo Academy Award. Aansluitend werkte hij twee jaar voor De Volkskrant. In 2013 ontving hij de tweede prijs bij Selection of Dutch Photography, waarvoor hij in 2014 opnieuw genomineerd werd. Mike Harris is verbonden aan de Fotoacademie Amsterdam als eindexamendocent.

18 januari 2017 - 15 februari 2017

De Cacaofabriek
Cacaokade 1
5705 LA Helmond
0492-529009
info@cacaofabriek.nl
www.cacaofabriek.nl
Exposities bij De Cacaofabriek zijn dagelijks geopend van 13.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Mike Harris
Sas Schilten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Voorjaarssalon
3 maart 2021 - 11 april 2021, Den Haag
Voorjaarssalon
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
30 maart 2021, online
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
Imagination
, online expositie
Imagination
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
, online expositie
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl