Oog voor Lelystad

21 juni 2017 - 7 januari 2018

Op 28 september 2017 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste inwoners naar Lelystad kwamen. De stad moest vanaf het begin worden opgebouwd: een nieuwe samenleving ontstond. Het is bijna niet voor te stellen wat dit betekende voor de mensen die zich hier vestigden. Fotografen Henk Hutten en Jan Blom hebben deze bijzondere periode vastgelegd.

Drukte in het stadscentrum op Koninginnedag, Nieuw Land Erfgoedcentrum, collectie Jan Blom
Drukte in het stadscentrum op Koninginnedag, Nieuw Land Erfgoedcentrum, collectie Jan Blom (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De ambities voor de stad waren groot: Lelystad moest uitgroeien tot een stad met 100.000 inwoners. Er waren vele eerste palen, officiële momenten en bijzondere mijlpalen. Hans Gruijters, in 1980 gestart als eerste burgemeester van Lelystad, gaf in deze context aan: 'Zolang er eerste palen geslagen worden, blijf ik burgemeester.' Hij zou tot 1 juli 1996 aanblijven als burgemeester.Henk Hutten (1947) kwam in 1968 naar Lelystad als monteur voor het gasbedrijf GAMOG. Hij werd lid van de fotoclub en op 22 september 1968 begon hij ook foto's te maken voor de eerste krant van Lelystad: het Lelystadsblad. Met een onderbreking van vier jaar, bracht Henk Lelystad tot 1983 op zijn karakteristieke wijze in beeld. Jan Blom (1942) trad in de voetsporen van Henk Hutten. Hij kwam in 1977 naar Lelystad en vestigde zich als zelfstandig fotograaf. Hij had zijn baan opgezegd als fotograaf bij 't Sticht, destijds het grootste Nederlandse fotobureau. Hij ontwikkelde zich tot dé fotograaf van Lelystad. Jan Blom fotografeerde voor het Lelystads Dagblad, de Zuiderzeepost, het Flevoparool en voor de gemeente Lelystad. In 2001 verhuisde hij naar Zevenbergen. Hier overleed hij vorig jaar december 2016 op 74-jarige leeftijd.

In de fototentoonstelling zijn twee afleveringen van het geschiedenisprogramma van Omroep Flevoland Blik op Toen te zien. In deze afleveringen vertelt onder andere Henk Hutten over zijn werkzaamheden als fotograaf in het prille Lelystad.

Nieuw Land houdt op 2 juli een feestelijk evenement ter ere van het 50-jarig bestaan van Lelystad. Tijdens deze middag zijn journalisten van de FlevoPost aanwezig om te vertellen over de themapagina 50 jaar Lelystad in de regionale krant, is Nieuw Land onderzoeker Henk Pruntel aanwezig om te vertellen over de tentoonstelling en laat conservator André Geurts bijzondere voorwerpen uit de Lelystadse historie zien.

21 juni 2017 - 7 januari 2018

Nieuw Land Erfgoedcentrum
Oostvaardersdijk 113
8244 PA Lelystad
0320-225900
info@nieuwlanderfgoed.nl
www.nieuwlanderfgoed.nl
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag, zon- en feestdagen van 11.30-17.00 uur. Het museum is gesloten op 25 december en 1 januari.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Henk Hutten
Jan Blom

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl