Oer, de kracht van het kijken

Deze fototentoonstelling laat het werk zien van landschapsfotograaf Martin Kers en natuur(onderwater)fotograaf Willem Kolvoort. Het is een verrassende ontmoeting in de fotografie. ‘De Kracht van kijken‘ is de ondertitel van de expositie en dat is nu juist waar het om gaat: neem de verbluffende schoonheid van de natuur waar in je directe omgeving. De twee fotografen belichten, ieder vanuit zijn eigen achtergrond, de natuur. Martin Kers is de man van de compositie, die de lijnen en vlakken in het Hollandse landschap zo treffend vastlegt. Willem Kolvoort duikt onder water en legt daar de landschappen en hun details vast. Samen zijn ze in hun beider werk gedoken met een verbluffend resultaat dat uitmondde in een boek en deze fascinerende expositie.

Martin Kers (1944) is een bekend buiten- en landschapsfotograaf die al vele plekken in Nederland op een verrassende manier heeft weten vast te leggen. Jaren geleden liet Kers zijn oog vallen op de natuur die voor iedereen dichtbij is, maar niet direct opvalt. Het idee voor Oer - De kracht van kijken was geboren.

Willem Kolvoort, (1937) heeft overal ter wereld zijn unieke onderwaterfoto‘s gemaakt. Zoals van de koraalriffen in de tropische zeeën, de potvissen in de Atlantische Oceaan, de sponzen en vlokreeften in het Baikalmeer en de beloega‘s in de Witte Zee. Na al zijn reizen bleek zijn werkelijke passie fotografie in ons Nederlandse zoetwater te zijn. Hier duikt hij onder in plassen en rivieren, in beekjes en slootjes, laat de modder bezinken en maakt met veel oog voor detail zijn stijlvolle opnamen.

Het kunstboek ‘Oer, de kracht van kijken‘ is een bijzonder inspirerend boek, dat details van de Nederlandse natuur om de hoek laat zien. Natuur die iedereen kan waarnemen als hij goed kijkt! ‘Oer‘ gaat over de schoonheid van uitkomende rietstengels, waarvan Martin Kers vertelt dat je de grond voelt trillen als de stengels beginnen te groeien. Het boek gaat over stenen langs rivieroevers, over slootjes met twintig miljoen wimperdiertjes op één foto over de wonderlijke vreemde vormen van zoetwatersponzen, maar ook over gewoon kroos. ‘Oer‘ laat foto‘s zien van de natuur als vormgever van grassen, mossen en boomschors. De foto‘s zijn op een speciale manier vormgegeven en alle pagina‘s zijn voorzien van korte informatie over wat we zien, anders zouden we nog de helft niet waarnemen. Naast de foto‘s bevat ‘Oer‘ verhalen van bekende auteurs, waaronder Jan Terlouw, die op aanstekelijke wijze over hun ‘oergevoel‘ in het leven van alle dag vertellen.

Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio‘s) ook op maandag geopend.Martin Kers, Willem Kolvoort
Martin Kers, Willem Kolvoort


24 april 2009 - 22 september 2009

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
070-3381338
info@museon.nl
www.museon.nl
@Museon (twitter)
Het Museon is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Martin Kers
Willem Kolvoort

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Kunsthuis De bakkerij
26 september 2020 - 1 november 2020, Bergen (Limburg)
Kunsthuis De bakkerij
Popup galerie
18 september 2020 - 27 september 2020, Den Haag
Popup galerie
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl