Now Look Here

25 januari 2020 - 8 maart 2020

Onder de titel Now Look Here - The African Art of Appearance is vanaf 25 januari 2020 in Amsterdam Noord het werk van veertien Afrikaanse kunstenaars te zien die uiterlijke schijn inzetten voor het vertellen van een dieperliggend verhaal. Met ironie, schoonheid en stijl kantelen ze het imago van Afrika.

Tabi Bonney, Le Bon Voyage, 2018
Tabi Bonney, Le Bon Voyage, 2018

De tentoonstelling brengt veertien Afrikaanse kunstenaars bijeen in een groepstentoonstelling die op het eerste gezicht opvalt door de aandacht voor uiterlijke schijn: alles is kleurrijk, stralend, glad en esthetisch. Bij nader inzien blijkt het verleidelijke oppervlak een instrument om de bezoeker te betrekken bij een dieperliggend verhaal, waarbij een omkering van perspectief plaatsvindt: wit wordt zwart, stigma wordt schoonheid, een sloof blijkt hogepriesteres en ogenschijnlijke voetnoten in de geschiedenis ontpoppen zich als vooraanstaande figuren.De werken spreken zich, direct of indirect, uit over de historische misstanden en actuele problemen die het beeld van Afrika in de media domineren. Maar ze nemen de regie van het beeld over en zetten daarbij een compleet andere toon. Wat de foto's, video's en performances in Now Look Here verbindt is een soeverein spel met clichés en vooroordelen, waarbij humor, schoonheid en optimisme het opnemen tegen de dagelijkse realiteit.

Now Look Here brengt deze kunstwerken samen onder de thematische noemer The African Art of Appearance. De tentoonstelling is een outtake van de in 2019 gehouden N'GOLÁ biënnale van São Tomé & Príncipe. Bij haar onderzoek hiervoor viel het curator Renny Ramakers op hoezeer mode, stijl en schoonheid op het Afrikaanse continent uitingsvormen kunnen zijn van waardigheid, identiteit en zelfverwezenlijking. Deze paradox van schijnbare oppervlakkigheid die fungeert als serieuze tegenkracht groeide uit tot een belangrijke rode draad in de tentoonstelling. Het resultaat in São Tomé e Príncipe versterkte deze samenhang. Zowel tussen de kunstwerken onderling als tussen de kunstenaars, die vrijwel allemaal aanwezig waren bij de opening, ontstond een dialoog die voortzetting verdient.

Alle kunstenaars van Now Look Here zijn daarom uitgenodigd naar Nederland te komen als deelnemers in het publieksprogramma rond de opening op 24 januari 2020. De tentoonstelling vindt plaats in een voormalige loods aan de Asterweg.

25 januari 2020 - 8 maart 2020

New North
Asterweg 17
1031 HL Amsterdam
info@now-look-here.com
www.now-look-here.com
De expositie is geopend woensdag t/m zondag van 11.00-19.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Tabi Bonney (Togo/VS)
Justin Dingwall (Zuid-Afrika)
Omar Victor Diop (Senegal)
Sunny Dolat & The Nest Collective (Kenia)
Samuel Fosso (Kameroen)
Bobbin Case & Jan Hoek (Uganda & Nederland)
Lola Keyezua (Angola)
Osborne Macharia (Kenia)
Emo de Medeiros (Benin/Frankrijk)
Sethembile Msezane (Zuid-Afrika)
Yves Sambu & Sapeurs (Democratische Republiek Congo)
Mary Sibande (Zuid- Afrika) Sarah Waiswa (Uganda)

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl