Nora

1 september 2017 - 29 oktober 2017

Vanaf 1 september 2017 presenteert de voor Garage Rotterdam nieuwe curator Sjoerd Kloosterhuis een tentoonstelling over genderdiversiteit en het recht op individuele vrijheid. Met de getoonde video's en installaties heeft de tentoonstelling de ambitie om bij te dragen aan een grotere zichtbaarheid van genderdiversiteit.

Pauline Boudry & Renate Lorenz, Opaque V1
Pauline Boudry & Renate Lorenz, Opaque V1

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de hoofdpersoon uit Henrik Ibsen's toneelstuk Een Poppenhuis uit 1879. Nora had de moed om op zoek te gaan naar haar eigen identiteit en durfde daarmee haar individuele vrijheid na te streven. Door het sterke karakter van de hoofdpersoon groeide het toneelstuk uit tot een icoon van de wereldwijde vrouwenemancipatie en een pleidooi voor individuele vrijheid.De zoektocht naar identiteit is tijdloos en niet enkel voorbehouden aan vrouwen. In een hedendaagse uitvoering van Een Poppenhuis zou ook een man of een persoon met een minder traditionele genderidentiteit de rol van Nora kunnen spelen. Er is de afgelopen jaren meer openheid ontstaan rondom verschillende vormen van seksualiteit. Desondanks bestaat hierover bij het grote publiek nog veel onwetendheid. Dit heeft als direct gevolg dat personen die niet binnen de binaire man-vrouwverdeling passen tijdens hun zoektocht naar hun identiteit vaak te maken krijgen met onbegrip, discriminatie en sociale uitsluiting.

De groepstentoonstelling Nora bekritiseert de gangbare overtuiging dat identiteit onveranderlijk is. De tentoonstelling heeft de ambitie om met de getoonde video's en installaties bij te dragen aan een grotere zichtbaarheid van genderdiversiteit. Om meer begrip voor genderdiversiteit te creëren is het belangrijk dat interseksualiteit zichtbaarder wordt. Dit is de enige manier waarop ook deze groep Nederlanders in de toekomst beter gebruik kan gaan maken van haar individuele vrijheid en veilig opzoek kan gaan naar haar identiteit.

Met werk van

Pallavi Paul's (India, 1987) film Cynthia Journey was recent te zien tijdens Contour Bienale (Mechelen) en is komend jaar opgenomen in het AV Festival in Newcastle. Haar werk werd o.a. getoond in Tate Modern, Londen en Whitechapel Gallery.

In de afgelopen jaren had Luiz Roque (Brazilie, 1979) meerdere groep en solo shows in vele toonaangevende Braziliaanse kunstinstellingen. Gelijktijdig met de show bij Garage Rotterdam heeft Roque solo-tentoonstellingen bij zowel Tramway, Glasgow als bij Mendes Wood in Brussel.

Renate Lorenz & Pauline Boudry (Zwitserland) zijn een kunstenaarsduo werkend vanuit Berlijn. Hun werk is veelvuldig gezien geweest in toonaangevende kunstinstellingen en bienales zoals Het Van Abbemuseum, Kunsthalle Zurich, Museo Reina Sofia, Castello de Rivolo, Tate Modern, de Gwanhju Bienale (2016), de Venetie Bienale (2011) en Palais de Tokyo.

J&B is een Rotterdams kustenaars duo dat bestaat uit Jacob GD en Bert Frings. Hun werk was afgelopen jaren te zien in TENT Rotterdam, TETEM Enschede, Zic Zerp Gallerie Rotterdam, Ei! Espai d'ímpulsio Barcelona, Hear Rooms, Galleria Spazioersetti, Udine en Walgenbach Art & Books Rotterdam.

1 september 2017 - 29 oktober 2017

Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27
3011 RH Rotterdam
010-7370875
info@garagerotterdam.nl
www.garagerotterdam.nl
Garage Rotterdam is geopend woensdag t/m zondag van 12.30-17.30 uur. Tijdens feestdagen, tussen kerst en oud & nieuw en gedurende op- en afbouw van tentoonstellingen is Garage Rotterdam gesloten.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Pauline Boudry
Renate Lorenz
J&B
Luiz Roque
Pallavi Paul

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl