Reproduceren ipv Scannen (workshop)

Voor fotografen die nog een archief op filmmateriaal hebben liggen is er de vraag of ze toe gaan komen aan het omzetten van die opnames in digitale versies. Scannen is de methode die daar meestal voor gebruikt wordt, maar dat is een tijdrovende bezigheid. Het NIDF heeft uitgezocht dat het veel sneller en meestal, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte scanner, ook beter gedaan kan worden door de dia's of negatieven gewoon met een digitale camera te reproduceren. Een opstelling met een lichtbak, een houder voor de originelen en een digitale camera met macro-objectief is daarvoor aanwezig.

Reproduceren in plaats van Scannen
Reproduceren in plaats van Scannen

Deze middag is bedoeld om het systeem te laten zien en de deelnemers uit te leggen hoe het reproduceren in zijn werk gaat. Dia's kunnen gewoon opgenomen worden, wel moeten de instellingen even goed gekozen worden, maar door in RAW op te nemen kan dat allemaal makkelijk in de software, we gebruiken Lightroom, maar Camera RAW biedt dezelfde opties, gedaan worden.Zwartwit negatieven moeten uiteraard anders behandeld worden, maar ook dat kan grotendeels binnen het RAW-bestand gedaan worden: het beeld moet positief gemaakt worden, het wit- en zwartpunt moeten bepaald worden, en de helderheid kan worden gewijzigd. Verdere aanpassingen aan het contrast en lokale aanpassingen als doordrukken en tegenhouden zijn ook allemaal eenvoudig uit te voeren.

Kleurnegatief is het lastigste, niet om op te nemen, maar wel om het om te zetten in een goed uitziend positief beeld. Het kan binnen de mogelijkheden om het RAW-bestand aan te passen, maar Photoshop zelf biedt er handigere mogelijkheden voor, waarbij de automatische kleurcorrectie vaak goed uitpakt.

Deelname aan deze middag kost 60,50 euro (inclusief btw) en de workshop duurt van 13.00-16.00 uur.

14 juni 2019

NiDf
Veemarkt 115
1019 CA Amsterdam
06-14250338
info@nidf.nl
www.nidfwebwinkel.nl/a-28305030/reproduceren/reproduceren-in-plaats-van-scannen/
@hetNIDF (twitter)

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl