New Supermodels

4 juni 2016 - 25 september 2016

Ze kunnen pijn doen aan je ogen, de portretfoto's van Jan Hoek (1984). Aan geijkte schoonheidsidealen gaat hij blind voorbij. Hij maakt openhartige foto's van mensen die hij tegenkomt op straat in zijn woonplaats Amsterdam, op internet of op zijn reizen door Europa, Afrika en Azië. Bekend is zijn serie bijna koninklijke portretten Sweet Crazies, schizofrene zwervers uit Ethiopië. Of de spetterende reportage die hij maakte met Kim: een ex-junkie, dromend van een modellencarrière.

Jan Hoek, Holy Man and Tiger, 2016, fotoprint, 40 x 27 cm, collectie kunstenaar
Jan Hoek, Holy Man and Tiger, 2016, fotoprint, 40 x 27 cm, collectie kunstenaar

Voor het eerst in Nederland toont het Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van zijn foto's van de afgelopen vijf jaar. Op Jan Hoek. New Supermodels is te zien hoe hij de portretkunst nieuw leven inblaast, door een vrijmoedig en theatraal samenspel tussen fotograaf en model. De tentoonstelling past bij het museum dat belangrijke bewegingen in de actuele kunst signaleert.Charlotte Köhler Prijs
Jan Hoek. New Supermodels omvat fotoseries uit de afgelopen vijf jaar: reportages die vaak tot ruimtelijke installaties zijn uitgewerkt, met een eenheid van beeld en tekst. Tussen glossy foto's kunnen ook schijnbaar morsige printjes hangen; tussen strakke ook slordige. Bij Hoek ketst de camera nooit af op blinkende imago's; hij zoomt in op het rollenspel zelf en de rafelranden daarvan. Voor zijn uitbundige en weloverwogen werk kreeg Hoek in 2015 de Charlotte Köhlerprijs, de aanmoedigingsprijs voor jong talent. Bovendien is hij onlangs genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016, waar het Stedelijk Museum Schiedam dit najaar een tentoonstelling aan wijdt. Met trots presenteren wij nu de huidige solotentoonstelling, Hoeks eerste overzicht in Nederland.

Ethiek
Bijzonder is dat Hoek zijn foto's lardeert met teksten, waardoor je beter gaat kijken. Zijn zinnetjes roepen hele werelden op. Pas dan besef je dat er soms ethische discussies achter schuil gaan. Bijvoorbeeld als het gaat om portretten van Masai, een nomadisch volk uit Kenia en Tanzania. Hoek nodigde Masai die in de stad wonen, waar zij net als Westerlingen gewoon op Nikes lopen, uit voor zijn camera. Met filmische en humoristische beelden corrigeert hij het clichébeeld van de Masai als natuurkrijger. 'Ik geloof dat er altijd ethiek komt kijken bij fotografie. Het is bijna onmogelijk mensen te fotograferen zonder grenzen te overschrijden', schrijft Hoek.

Tijger
Bij een heilige man in Ethiopië legt Hoek een speelgoedtijger aan zijn voeten. Achter hun rug licht een regenboog op. Het is een vrolijk en mysterieus portret, maar kan het wel? Hoe waardig is zo'n pluche beest? Hoek: 'In de studio betwijfelden ze ernstig of het wel respectloos was om een heilige met een neptijger te portretteren, ook al zagen ze zelf dat hij het dier stevig knuffelde. Daarom besloot ik de tijger een beetje echter te maken.' Met dank aan fotoshop kreeg de knuffel de kop van een echt roofdier. Mens en dier zijn hier volmaakt in harmonie met zichzelf en elkaar, picture perfect en met een knipoog maar toch: een toonbeeld van hoop.

Activiteiten
Wat maakte de portretten van Jan Hoek zo bijzonder? Conservator Wilma Sütö geeft een korte introductie en laat je kennismaken met zijn modellen en foto's. Woensdag 22 juni, dinsdag 19 juli en donderdag 11 augustus 2016 van 13.45-14.30 uur. Aanmelden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl. Maximaal 20 deelnemers.
Ook gaat schrijver en presentator Ernest van der Kwast in gesprek met Jan Hoek op zondag 18 september van 13.00-14.00 uur. Aanmelden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Verbeeld je droom!
Wil jij met een zeemeermin of als levensgrote spin op de foto? Geïnspireerd door de tentoonstelling maakt een echte fotograaf een portretfoto. In het Droomatelier kies je je eigen outfit en decor en kan je je laten schminken. Voor Jan Hoek is de camera een instrument om dromen mee waar te maken. Hoe ziet jouw fantasie eruit? Woensdag 22 juni, dinsdag 19 juli en donderdag 11 augustus van 13.45-14.30 uur. Aanmelden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl, maximaal 20 deelnemers

Drie fototentoonstellingen
Jan Hoek, New Supermodels, is één van de drie fototentoonstellingen die van 4 juni tot en met 25 september 2016 in het Stedelijk Museum zijn te zien. Schiedam in bedrijf, waarin Robert Collette de stad fotografeert in verandering gaat over het Schiedam van de jaren zestig. Make Over, van Daan van Golden, bevat foto's vanaf de jaren zestig tot nu.

4 juni 2016 - 25 september 2016

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
info@stedelijkmuseumschiedam.nl
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jan Hoek

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl