Online Indische editie Books on Tour

25 maart 2021 (20.00 uur)

De online Indische editie van Books on Tour op donderdag 25 maart om 20.00 uur is onderdeel van de expositie IMPACT - photos that matter. Het literair-culturele programma staat die avond in het teken van Nederlands-Indië. In het Rietveldpaviljoen geven de auteurs Ellen Deckwitz en Diederik Samwel een online presentatie over hun recente boeken. Daarnaast vertelt filmmaker Jazzy Taihuttu over de speelfilm De Oost die in april in première gaat. Het programma wordt gepresenteerd door Adriaan van Es en is te volgen via een live stream.

Milan van Dril, Online Indische editie Books on Tour
Milan van Dril, Online Indische editie Books on Tour (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De Indische editie van Books on Tour is een van de evenementen die verbonden is aan de expositie IMPACT - photos that matter, waarin een belangrijke plek wordt ingenomen door foto's over de complexe historie van Nederlands-Indië. Foto's over de oorlog in Nederlands-Indië, de overstap naar Nederland en de derde generatie Nederlanders met Indische voorouders. In verband met de coronamaatregelen kan de expositie nog niet bezocht worden, maar via de online editie van Books on Tour nodigt de expositie toch uit tot een gesprek.

Dichter, columnist en performer Ellen Deckwitz behoort tot de derde generatie Nederlanders met Indische roots en kreeg vooral van haar grootmoeder verhalen te horen over het leven in de vroegere kolonie. Met name over de periode voor en tijdens de oorlog. Die verhalen vormden de basis voor haar veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde. Deels in poëzie, deels in proza ontrafelt Deckwitz haar familiegeschiedenis en de bijbehorende trauma's. Daarmee doorbreekt ze de vaak hardnekkige zwijgcultuur binnen Indische families.

Filmmaker Jazzy Taihuttu gaat in haar inleiding op 25 maart in op de achtergronden en de totstandkoming van de speelfilm De Oost die werd geregisseerd door haar broer Jim Taihuttu. Het is voor het eerst dat scènes uit de film, die naar verwachting eind april in de bioscoop komt, te zien zijn. Taihuttu werkte als regieassistent tijdens de opnames en is verantwoordelijk voor het bijbehorende educatieve traject. Met de andere makers van De Oost hoopt ze eraan bij te dragen het 'verzwegen hoofdstuk' uit de geschiedenis bespreekbaar te maken.

Daarnaast geeft Diederik Samwel een presentatie over zijn vorig jaar verschenen boek Tropenvader. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen. Hij liet er zelden of nooit iets over los, al helemaal niet over zijn periode in het jongens- en het mannenkamp. Samwel probeert in het boek het dominante en buitenissige gedrag van zijn vader, een succesvolle Amsterdamse advocaat, te doorgronden.

De presentatie tijdens deze Indische editie van Books on Tour is in handen van Adriaan van Es, arts, mensenrechtenactivist en teamlid van het Spiritueel Cultureel Centrum in Amersfoort. Zanger en percussionist George Pelupessy zorgt op 25 maart voor de muzikale omlijsting.

Praktische informatie
Tickets voor de online editie van Books on Tour over Nederlands-Indië op donderdag 25 maart van 20.00-22.00 uur zijn te verkrijgen via www.033fotostad.com/evenementen en kosten 5 euro.25 maart 2021 (20.00 uur)

Rietveldpaviljoen

online
info@033fotostad.com
www.033fotostad.com
Het Rietveldpaviljoen is geopend donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Milan van Dril
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl