Modern Perspectives - Foto & Film Amsterdam 1920-1940

Voor de beeldcultuur was het interbellum een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis, toen de camera een verlengstuk werd van het menselijk oog. Film was hét nieuwe medium en de filmtechniek en het kino-oog inspireerden kunstenaars en fotografen tot een nieuwe blik op vertrouwde onderwerpen.

Carel Blazer, Zelfportret met Ineke, 1933, Maria Austria Instituut
Carel Blazer, Zelfportret met Ineke, 1933, Maria Austria Instituut

In Amsterdam streken veel immigranten neer, die hun stempel drukten op de nieuwe richting van de fotografie en film. De tentoonstelling Modern Perspectives biedt een breed panorama van fotografische en filmische creativiteit. Originele foto's van 35 internationaal bekende fotografen en een in samenwerking met Eye Filmmuseum gemaakte selectie van filmfragmenten tonen een bijzondere periode in de geschiedenis van de beeldcultuur.Foto en film
Beeld en bewegend beeld zijn de revolutie van het interbellum. Cinema is nieuw en spannend, in Amsterdam verrijzen moderne Cineac-theaters waar het publiek doorlopend filmjournalen, documentaires en tekenfilms kan zien. Film inspireert kunstenaars en fotografen. Met close-ups, montages en dubbeldrukken ontstaat een krachtige, nieuwe visuele taal. Een groepje avant-gardisten richt in 1928 in Amsterdam de Filmliga op en gaat speciale filmvertoningen organiseren in De Uitkijk aan de Prinsengracht. In de gedrukte media komt steeds meer plaats voor beeld, soms in een gedurfde lay-out, en de eerste fotoboeken verschijnen op de markt. In de tentoonstelling worden originele foto's en een in samenwerking met Eye Filmmuseum gemaakte selectie van filmfragmenten naast elkaar getoond om de wederzijdse invloed te onderstrepen.

Amsterdam internationaal centrum
Modern Perspectives laat onder andere zien hoe groot de internationale invloed was op fotografie en film in Amsterdam door de vele immigranten die zich hier vestigden. Vrouwen spelen in deze periode een grote rol voor en achter de camera en zijn voor het eerst actief en zichtbaar als professionele fotografen en kunstenaars. Fotografen als Eva Besnyö en Emmy Andriesse kregen in deze periode naamsbekendheid en presenteerden hun werk op verschillende exposities.

Eye Filmmuseum
In samenwerking met Eye Filmmuseum is een speciaal programma samengesteld met unieke en veelal onbekende films uit de collecties van het Stadsarchief en Eye. Amateurfilms, bedrijfsfilms, films van Publieke Werken en professionele producties voor vertoning in de bioscoop zoals Regen van Joris Ivens. Voorzien van commentaar door filmhistorici.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie bij uitgeverij THOTH, geschreven door conservator fotografie Anneke van Veen. Het Stadsarchief organiseert voor Modern Perspectives twee maal Amsterdam in Gesprek. Spraakmakende gasten worden geïnterviewd over foto en film tijdens het interbellum. Aanvullend op de expositie zijn er educatieve programma's voor het primair- en het voortgezet onderwijs.

18 oktober 2019 - 16 februari 2020

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
020-2511511
informatie@stadsarchief.amsterdam.nl
www.stadsarchief.amsterdam.nl
@stadsarchief (twitter)
Het stadsarchief is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur, gesloten op 1ste paasdag en 1ste pinksterdag. Toegangsprijs voor de tentoonstelling is 6 euro, kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar 4 euro. Rembrandtkaart , Vrienden Stadsarchief gratis; Archiefpas, Stadspas, Museumkaart, Pas-65+, CJP toegang 4 euro. De toegang tot de schatkamer van het stadsarchief is gratis.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl