Puur. Trotse Tienermoeders

3 april 2009 - 3 mei 2009
Het tienermoederschap is een van de laatste taboes in Nederland. Het wordt tijd voor een andere visie op deze groep jonge ouders. Nooit eerder werden jonge moeders getoond als trotse vrouwen.

Fotograaf Melanie Rijkers / MeRy portretteerde 75 jonge moeders in de leeftijd van 16 tot 23 jaar: naakt met hun kindje en/of zwangere buik. Met dit project hoopt zij de algemene visie op (jong) ouderschap te veranderen. Nederland heeft de oudste ‘voor de eerste keer‘ moeders ter wereld. Gemiddeld krijgen we op steeds oudere leeftijd ons eerste kind, terwijl het biologisch gezien al vanaf je 35e bergafwaarts gaat met de gezondheid van de eicel. IVF, ICSI en alle andere dure technieken worden steeds vaker toegepast. Maar wanneer een jonge vrouw voor haar 25ste een kind krijgt wordt haar keuze niet begrepen en roept dat meestal negatieve associaties op. Het woord ‘tienermoeder‘ is beladen en wordt vaak direct gelijkgesteld met ‘probleemgeval‘. In Nederland hoeft immers niemand ongewenst zwanger te blijven. De vrouwen die MeRy heeft gefotografeerd, hebben allemaal heel bewust voor hun kindje gekozen, ook al was het niet gepland.

Vanuit instellingen die de jonge moeders begeleiden komen unaniem positieve reacties. Nadat de moeders op de foto zijn gegaan, zijn ze sterker en zelfbewuster geworden, trots op zichzelf.

De jonge moeders hebben daarnaast ook een haast mythische uitstraling, die moeders van 35 jaar en ouder vaak al verloren hebben. Ook striae en andere zwangerschapstekenen worden zonder gêne getoond. Geen gefotoshopte barbielijfjes, maar echte vrouwen van vlees en bloed. Hiermee wil de fotografe tevens de ‘plastic fantastic‘ generatie kennis laten maken met de naakte waarheid van een moederlijf.

Doel van deze tentoonstelling en het boek is te proberen om verandering van mentaliteit en houding van onze maatschappij ten aanzien van jonge moeders te stimuleren. De foto‘s zijn op doek geprint, waarbij de subtiele glans van het materiaal de lichaamsvormen van de vrouwen versterkt.

MeRy (Melanie Rijkers, 1971) autonoom fotograaf, woonachtig te Breda, heeft zich gespecialiseerd in portret & documentaire fotografie, met een voorliefde voor de mensen en het lichaam. Ze studeerde fotografie aan de Academie St. Joost te Breda en werkt sinds 1996 als zelfstandig kunstenaar.

PUUR. verschijnt ook als fotoboek, met daarin tien zeer uiteenlopende verhalen van de moeders verzameld en geschreven door Miranda Baas. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij d‘jonge Hond (ISBN 978-90-89101-03-7).Melanie Rijkers, Esther
Melanie Rijkers, Esther (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


3 april 2009 - 3 mei 2009

Melkweg Expo
Marnixstraat 409
1017 PJ Amsterdam
020-5318181
expo@melkweg.nl
www.melkweg.nl
De galerie is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-23.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Melanie Rijkers

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl