De collectie belicht door Marwan Magroun

22 februari 2020 - 17 januari 2021

De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert in de tentoonstelling De collectie belicht door zijn persoonlijke keuze uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In totaal heeft Magroun 22 foto's geselecteerd die hem intrigeren. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor de stad Rotterdam en haar inwoners.

Peter Martens, West-Kruiskadekwartier, Rotterdam, 1975, Nederlands Fotomuseum
Peter Martens, West-Kruiskadekwartier, Rotterdam, 1975, Nederlands Fotomuseum

Er zijn onder andere foto's van Ton den Haan, Robert den Hartogh en Peter Martens te zien, die de harde kant van het Rotterdam uit de jaren '70 en '80 blootleggen. Naast foto's uit de museumcollectie is er ook werk van Magroun zelf te zien. Volgens hem toont de selectie dat migratie en diversiteit geen vastomlijnde concepten zijn, maar continue en razendsnel veranderen: 'Voor fotografen uit de collectie was migratie echt een onderwerp. Als kind uit een migrantengezin ben ik nu verteller en kan ik hieraan nieuwe verhalen toevoegen.'De selectie Bij het maken van zijn eigen foto's, beeldt Magroun zich altijd in hoe het zou zijn om dat moment decennia later terug te zien. Tijdens zijn zoektocht in de collectie van het Nederlands Fotomuseum werd hij zelf geconfronteerd met beelden van Rotterdam van dertig jaar geleden, plekken die er niet meer zijn. Zo selecteerde hij foto's van Ton de Haan, Robert Hartogh en Peter Martens, die onder meer de arme Rotterdamse wijken in de jaren '70 en '80 in beeld brachten. Afgebroken woningen en laaggeschoold werk voeren de boventoon. Turkse kinderen die met gescheurde kleding op straat spelen. Stoere jonge Surinaamse jongens op de Kruiskade of het Schouwburgplein. 'Het zijn allemaal momenten die echt hebben bestaan, en dat maakt het ook zo fascinerend. In die momenten zie ik verbindingen, overeenkomsten maar ook grote verschillen met de huidige tijdsgeest. Want er ontbreken nog zoveel verhalen.'

Fotograaf Carel van Hees kiest als een van de eerste fotografen een ander perspectief op het thema migratie en in dat beeld herkent Magroun veel van zichzelf. 'De danceparade, of dansend in de discotheek, en soms stiekem op een afgelegen plek zoenen met je nieuwe vlam. Dat zijn ook verhalen die je kunt koppelen aan migranten. Maar dat wordt pas een vanzelfsprekende associatie als je ze maar vaak genoeg vastlegt en herhaalt.'

Van subject naar verteller Volgens Magroun ligt zijn verantwoordelijkheid en zijn intrinsieke motivatie bij het doorzetten van deze lijn: het toevoegen van een nieuw perspectief. 'Doordat er beeldmakers zijn voortgekomen uit migrantengezinnen is er een tijd aangebroken waarbij mensen bewegen van subject naar verteller. Dat leidt tot nieuwe perspectieven die een mooie aanvulling zijn op de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Ik ben trots dat ik geselecteerd ben om de momenten uit de geschiedenis uit te lichten en daarbij het verhaal van de heden en toekomst te vertellen.'

Biografie Marwan Magroun (1985) is freelance foto- en videograaf. Een stadsjongen in hart en nieren, geboren in hartje Rotterdam. Hij brengt het leven van mensen in de stad in beeld. Mensen met verschillende achtergronden geboren in/of gekomen naar de grote stad om hun ambitie waar te maken. Zijn foto's geven een kijk op het verlangen naar die ambitie. In 2017 won hij de publieksprijs van De Kracht van Rotterdam. Momenteel is hij bezig met een fotoserie over vaders met een migratieachtergrond. Vaders waarvan het stigma heerst dat zij niet betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren). Daarnaast geeft hij als docent fotografieles op het voortgezet onderwijs.

In de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... werpen gastcuratoren een blik op de rijke museumcollectie. Fotografen/kunstenaars Vincent Mentzel, Stephan Vanfleteren, Eddy Posthuma de Boer, Jan Cremer, Charlotte Dumas en Bertien van Manen gingen Magroun al voor.

22 februari 2020 - 17 januari 2021

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Marwan Magroun
Ton den Haan
Robert den Hartogh
Peter Martens
Carel van Hees
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

I love Banda
na de lockdown - 7 november 2021 (gesloten), Amsterdam
I love Banda
Muddy Pink Dinosaur
1 mei 2021 - 27 juni 2021, Groningen
Muddy Pink Dinosaur
Legale Liefde
23 april 2021 - 14 mei 2021, Amsterdam
Legale Liefde

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl