New Dutch Views

Voor zijn fotoserie New Dutch Views trok fotograaf Marwan Bassiouni (1985, Zwitserland) door polders, langs industrieterreinen, naar dorpjes, binnensteden en buitenwijken om het Nederlandse landschap te fotograferen vanuit de ramen van moskeeën. Vloerkleden gedecoreerd met oosterse en islamitische motieven, muren met daarop kleurrijke bloempatronen, maar ook radiatoren, luxaflex en systeemplafonds flankeren het Nederlandse uitzicht.

Marwan Bassiouni, New Dutch Views #1, The Netherlands 2018, from the series New Dutch Views
Marwan Bassiouni, New Dutch Views #1, The Netherlands 2018, from the series New Dutch Views (diashow met meer beelden)

Tussen januari 2018 en februari 2019 bezocht Bassiouni meer dan zeventig van de in totaal ruim vierhonderd moskeeën in Nederland. Of hij in een moskee fotografeerde, besloot hij op basis van het landschap rondom het gebouw - op de foto's zien we echt bestaande interieurs, gecombineerd met het daadwerkelijke uitzicht dat vanuit de moskee te zien is. Met zijn fotoserie New Dutch Views toont Bassiouni de diversiteit van de islam in ogenschijnlijk contrast met het net zo diverse en tegelijkertijd onmiskenbaar Nederlandse landschap.Bassiouni's haarscherpe foto's tonen een samenleving waarin verschillende culturen zowel naast elkaar als met elkaar bestaan. New Dutch Views is een symbolisch portret van zijn dubbele culturele achtergrond en laat tevens zien dat er een nieuwe westers-islamitische identiteit aan het ontstaan is. In de tentoonstelling worden de foto's geflankeerd door geschreven autobiografische reflecties van de fotograaf.

Marwan Bassiouni, zoon van een Italiaans-Amerikaanse moeder en een Egyptische vader, is opgegroeid in Zwitserland. In 2018 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bassiouni ontving de prestigieuze W. Eugene Smith Student Grant en is winnaar van de Ron Mandos Photo Talent Award, de SBK Sprouts Young Talentsprijs en de Harry Penningsprijs. Bij de tentoonstelling New Dutch Views verschijnt een gelijknamig boek met alle foto's uit de serie, vormgegeven door -SYB- (Lecturis, 30 euro).

25 mei 2019 - 1 september 2019

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
@Fotomuseum (twitter)
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.

Er is werk te zien van
Marwan Bassiouni

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl