Metropolis

4 juni 2016 - 9 juli 2016

Het werk van Martin Roemers wordt vertegenwoordigd door galeries in New York, Parijs en Dubai. Na een indrukwekkende solo-tentoonstelling bij Huis Marseille kreeg TORCH de kans om met hem samen te werken. Metropolis is het verslag van zijn reizen langs megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners. Hij bezocht vele van deze metropolen, an New York tot Tokio. Hij richt zijn lens op de wisselwerking tussen massa en individu en op kleine momentjes van rituele stilte in de woelige dynamiek van een overkokende culturele smeltkroes.

Martin Roemers, Madan Street and Lenin Sarani, Chandni Chowk, Kolkata, India, 2008, Archival pigment print, courtesy of the artist and TORCH gallery
Martin Roemers, Madan Street and Lenin Sarani, Chandni Chowk, Kolkata, India, 2008, Archival pigment print, courtesy of the artist and TORCH gallery

De foto's uit Metropolis hebben alles in zich wat een megastad aantrekkelijk kan maken; meedogenloze drukte en een prettige anonimiteit, felle kleuren en een meeslepende dynamiek. De stad spreekt op ieder moment urgentie uit. Het is er vechten om te overleven en vooruitgang gaat boven alles. Martin Roemers legt dit haarfijn vast met zijn analoge camera. Door slim gebruik van sluitertijd weet hij de blik te sturen naar scenes die het unieke karakter van een stad omschrijven. Iedere megastad heeft zijn eigen kleurenpalet, een culturele staalkaart die deze plekken direct herkenbaar maakt voor iedereen die ze ooit heeft bezocht. Roemers vind de schoonheid in verval en armoede maar ook in machtsvertoon en pronkzucht. Hij maakt zijn foto's vanaf een hoog standpunt met een lange sluitertijd, wat de dynamiek van de beweging vastlegt. De hoeveelheid van de getoonde handelingen en impressies vertraagt de tijd op een wijze die leidt tot introspectie.In Metropolis laat Martin Roemers de vaak wrange contrasten zien tussen rijkdom en armoede en tussen eeuwenoude culturele gebruiken en nieuwe technieken. Hij laat de realiteit zien van zo veel mensen die zo dicht op elkaar wonen: het vuil, de drukte, de inventiviteit en een oneindig complexe gemeenschap. Hij is de klassieke rondreizende fotograaf in een nieuwe wereld die zich bevind in een permanente staat van verandering. Zijn werken spreken vol verwondering over plekken die mogelijk nooit geheel gekend kunnen worden, al bezoekt men ze duizenden keren.

Martin Roemers (1962) woont en werkt in Delft. Hij studeerde fotografie aan de AKI in Enschede. Zijn werk wordt wereldwijd tentoongesteld, met als recente hoogtepunten Metropolis in Huis Marseille en Dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum, Mumbai en Relics of the Cold War / Relikte des Kalten Krieges in het Deutsches Historisch Museum in Berlijn. Hij is de tweevoudig winaar van de World Press Photo Award (2006, 2011) en ontving in 2015 de Lens Culture Award voor Metropolis. Hij wordt vertegenwoordigd door galerie Acte2 in Parijs, Anastasia Photo in New York, East Wing in Dubai en door TORCH in Amsterdam.

4 juni 2016 - 9 juli 2016

Torch Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
020-6260284
info@torchgallery.com
www.torchgallery.com
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-18.00 uur en op afspraak.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Martin Roemers

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl