Ode aan de Trabant

7 maart 2009 - 7 juni 2009
In de Sachsenring autofabriek in Zwickau rolde in de lente van 1991 de allerlaatste Trabant van de transportband. Daarmee kwam, een half jaar na de hereniging van Duitsland, een einde aan de productie van een van de laatst overgebleven symbolen van de Koude Oorlog. Twintig jaar na de val van de Berlijnse muur brengt de Kunsthal Rotterdam met een fototentoonstelling een ode aan deze ‘legende op wielen‘ en blikt met weemoed terug op de glorietijd van het compacte autootje. De zwart-wit foto‘s laten de productie van de allerlaatste Trabant zien, zoals Martin Roemers dat in 1991 in beeld bracht tijdens zijn bezoek aan de fabriek in Zwickau.

Roemers foto‘s laten het productieproces van de allerlaatste Trabant in sobere zwart-wit foto‘s zien; er wordt gelast, er worden deuren gemonteerd en een bumper gepoetst. Geconcentreerd en met veel liefde en aandacht wordt er gewerkt. Het lijkt op een dag als alle andere. Een man leest zijn krant naast de transportband, op de voorpagina prijkt een reclame van het automerk Mercedes dat sinds de eenwording van Duitsland voor het eerst ook in het oosten te koop is. In de typisch Oost-Duitse kantine wordt geluncht. Twee vrouwen duwen een volledig gemonteerde witte Trabant de garage uit. Ze merken de fotograaf niet op. De fabrieksarbeiders die Roemers van dichtbij portretteert, leggen daarentegen hun werk stil en nemen de tijd voor de fotograaf. Een vrouw met gebloemde schort laat haar boor even rusten, net als de lasser die met zijn gereedschap in de hand de lens in kijkt. Beiden kijken gelaten. Hun werk zit erop.

Waar de Sachsenring autofabriek voor 1989 de vraag naar Trabi‘s, zoals de auto liefkozend wordt genoemd, nauwelijks aan kan, is de productie twee jaar later volledig ineen gezakt. Na de val van de Berlijnse muur ruilen Oost-Duitsers hun Trabant massaal in voor een Volkswagen, BMW of een ander westers merk. In het westen beleeft de Trabant, als curiositeit uit het oosten, een korte bloeiperiode, maar al snel ebt de interesse weg. En als Roemers in 1992 in Zwickau komt, een jaar nadat de laatste Trabant de fabriek uit rijdt, staan ze als schroot op het autokerkhof. Anno 2009 heeft de Trabant een cultstatus en kent haar eigen groep liefhebbers en verzamelaars.

Martin Roemers is freelance fotograaf. Zijn foto‘s worden wereldwijd gepubliceerd in onder andere The International Herald Tribune, The Guardian en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het is de tweede keer dat de Kunsthal een fotoserie van Roemers tentoonstelt. In 2007 was de tentoonstelling ‘De Eindeloze Oorlog‘ te zien met portretten van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Eerder verscheen bij Wasmuth Verlag in Berlijn de publicatie: Trabant - The Final Days of Production, Die letzten Tagen der Produktion, 2007 (ISBN 978 3 8030 3324 6).Martin Roemers, Montagearbeidster
Martin Roemers, Montagearbeidster (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


7 maart 2009 - 7 juni 2009

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Martin Roemers

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl