Market Garden in Oss

Leven in vrijheid is een voorrecht dat we bijna voor lief nemen. Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar vrijheid in Oss wijdt Museum Jan Cunen twee tentoonstellingen aan het thema vrijheid. Market Garden in Oss toont het lokale verhaal van Oss in 1944 en 1945 aan de hand van foto's van Leo van den Bergh. De expositie Museum van de stad - Vier de vrijheid is gewijd aan de hedendaagse verbeelding van de vrijheid door inwoners van de Gemeente Oss.

Leo van den Bergh, 19 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss)
Leo van den Bergh, 19 september 1944 (collectie Stadsarchief Oss)

Met de expositie Market Garden in Oss staat het museum stil bij het moment waarop Oss - in september 1944 - werd bevrijd en de angst voor de oorlog omsloeg in het feest van de bevrijding. De Osse fotograaf Leo van den Bergh (1912-2009) legde deze momenten vast: geallieerde vliegtuigen in de lucht, tanks in de Molenstraat - met op de achtergrond het huidige Museum Jan Cunen -, blijdschap op straat, kinderen met vlaggen, een uitgelaten groep meisjes bij een soldaat. Historische foto's, die laten zien hoe nagenoeg dezelfde plekken gekleurd worden door de context van de geschiedenis.Museum van de stad - Vier de vrijheid!
Realiseren wij ons anno 2019 wel dat vrijheid een groot goed is? Wat betekent vrijheid eigenlijk voor ons? Vanuit deze gedachte deed Museum Jan Cunen aan alle inwoners van de Gemeente Oss de oproep om het begrip vrijheid te verbeelden. Zo'n 80 kunstenaars, amateurkunstenaars, hobbyisten, kunststudenten, scholieren en kinderen gaven hieraan gevolg en brachten uiteenlopende creaties naar het museum: tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties, foto's en gedichten die op persoonlijke wijze uitdrukking geven aan hun begrip en gevoel van vrijheid. De tentoonstelling Vier de vrijheid! geeft daarmee een hedendaags beeld van vrijheid door de ogen van de inwoners van Oss en omgeving.

Tegelijkertijd vindt in het museum ook de expositie Hendrik Valk - Kunstenaar van de klare lijn plaats. Het werk van schilder en graficus Hendrik Valk (1897-1986) kenmerkt zich door een heldere, gestileerde stijl, waarin hij de zichtbare werkelijkheid terugbrengt tot de essentie.

2 juni 2019 - 22 september 2019

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl
@museumjancunen (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is open op 2e paasdag en 2e kerstdag en gesloten op Koningsdag, 2e Pinksterdag, 1e kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Er is werk te zien van
Leo van den Bergh

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl