Straatfoto’s

Bijzondere aandacht is er in de fototentoonstelling voor fietsers in de stad. Van een haastig de hoek omslaande man op opoefiets tot een met winkeltassen bepakte bellende vrouw. En dat alles in het prachtige en herkenbare decor van de grachten, straten, stegen en pleinen van onze hoofdstad.

De IJmuidense Marjon Bleeker is aangestoken met de liefde voor het fotograferen tijdens een cursus op de FotoVakSchool in Amsterdam. Zij verloor haar hart aan de stad die de grootste inspiratiebron voor haar kleuren- en zwart-witfoto’s zou gaan vormen. De afgelopen jaren is zij heel veel in de hoofdstad te vinden, altijd met haar camera in de aanslag. Hoewel zij ook regelmatig geposeerde portretten maakt, geeft zij de voorkeur aan spontaan geschoten straatportretten van uiteenlopende Amsterdammers die zich onbespied wanen in hun grappige, mooie of ontroerende houdingen en gedrag. Hiermee richt de fotografe zich op een moeilijke - én door de geboden alertheid tevens vermoeiende - tak van de fotografie. Zeker het speciale oog dat zij heeft voor fietsers, die vaak al voorbij zijn voordat je goed hebt kunnen scherpstellen, vergt veel geduld en oplettendheid.

Niet alleen in haar woonplaats IJmuiden, maar ook in de hoofdstad zelf is de straatfotografe inmiddels geen onbekende meer. Zo zijn er in het Amsterdamse stadsarchief elf foto’s van haar hand opgenomen, die tevens zijn tentoongesteld tijdens de Amsterdamse Museumnacht in 2009. De Amsterdamse televisiezender AT5 maakte regelmatig gebruik van de foto’s en er is zelfs al een memoryspel op de markt dat door haar gefotografeerde fietsbellen bevat. Een bijzondere functie hebben Marjon’s foto’s van Amsterdamse fietsers in het Amerikaanse Portland, waar deze worden getoond tijdens lezingen ter promotie van het recreatieve fietsen in die stad.

De bibliotheek is geopend maandag en donderdag van 14.00-20.00 uur, dinsdag van 14.00 -17.30 uur, woensdag en vrijdag van 10.00-17.30 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur.Marjon Bleeker
Marjon Bleeker


2 maart 2012 - 28 april 2012

Bibliotheek Bos en Lommer
Bos en Lommerplein 176
1055 EK Amsterdam
020-6867472
bosenlommer@oba.nl
www.oba.nl
@OBAmsterdam (twitter)
De openingstijden van de bibliotheek zijn maandag en donderdag van 14.00-20.00 uur, dinsdag van 14.00-17.30, woensdag en vrijdag van 10.00-17.30 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Marjon Bleeker

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Isomatrix - Kunsthal Light #24
18 januari 2021 - 23 mei 2021, Rotterdam
Isomatrix - Kunsthal Light #24
View from my window
november 2020, fotoboek
View from my window
Jarige navels
, online expositie
Jarige navels
Corona verstilt Italië
, online expositie
Corona verstilt Italië
Under the surface
, online expositie
Under the surface
Fotografie van (on)werkelijkheid
, online expositie
Fotografie van (on)werkelijkheid
De kus
januari 2021, fotoboek
De kus
Unfolding Ambiguity
, online expositie
Unfolding Ambiguity
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
, online expositie
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
Pandemie
, online expositie
Pandemie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl