Torture in China

Marjolein Edwall (Amsterdam 1963) studeerde in 2004 cum laude af aan de autonome richting van de Fotoacademie in Amsterdam. Ze specialiseerde zich in studiofotografie over politieke onderwerpen. Zo portretteerde Edwall, die een Duits-Nederlandse moeder en een Chinese vader heeft, Chinese aanhangers van de Falun Gong die naar Nederland zijn gevlucht. De Falun Gong, een in 1992 geïntroduceerde spirituele zelfdiscipline die zich op het cultiveren van lichaam en geest richt, is sinds 1999 in China verboden. Volgelingen worden er nagejaagd, gemarteld, gedood. Marjolein Edwall brengt niet zozeer de kwetsuren in beeld, maar geeft de vluchtelingen met haar foto’s een gezicht en daarmee een identiteit.

Aangezien de vervolgden zich ook in Nederland niet geheel en al veilig wanen, houdt ze dat gezicht nadrukkelijk vaag, en dus onherkenbaar, hetgeen bijdraagt aan de melancholieke sfeer van de foto’s. Edwall meent dat de gedachte dat economische vrijheid ook tot vrijheid van denken leidt, een misvatting is, getuige bijvoorbeeld de recente verwikkelingen rond de islamitische Oeigoeren. Dat de geportretteerden aanhangers van de Falun Gong zijn, is daarom in zekere zin bijzaak. Ze staan model voor alle vervolgden in China.Marjolein Edwall, Torture in China, 2005
Marjolein Edwall, Torture in China, 2005


6 september 2009 - 4 oktober 2009

Kerk Solwerd
Solwerderweg 5a
9901 BR Appingedam
-
marjolein.edwall@gmail.com

Er is werk te zien van
Marjolein Edwall

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

City Life
3 juni 2020 - 23 augustus 2020, Arnhem
City Life
Works in Color
10 april 2020 - 13 september 2020, Amsterdam
Works in Color
Venus & Mercury
1 juni 2020 - 30 augustus 2020, Amsterdam
Venus & Mercury

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl