Stervelingen

10 juli 2009 - 6 september 2009
Onder de titel Stervelingen toont Museum van Bommel van Dam foto‘s van kunstenaar Margriet Luyten. Het werk dat de laatste jaren ontstaan is richt zich op de dood - en dus ook op het leven. Drie series worden in Venlo getoond: het sterfbed van haar eigen moeder, portretten van hoogbejaarden én, de meest recente serie, bewerkingen van 19de-eeuwse en hedendaagse portretjes van gestorven kinderen. Niet op een journalistieke, maar op een esthetische, ingehouden wijze laat de kunstenaar zien hoe de dood aanwezig is in het leven.

Gedurende drie jaar fotografeert Margriet Luyten (Venlo, 1952) de laatste levensfase van haar moeder Ella die op 95-jarige leeftijd overlijdt. In gomdrukken, die een zachtheid en fragiliteit aan de indringende beelden geven, kan de kijker zich een voorstelling maken van de laatste periode van een mens. Het zijn zeer intense foto‘s die veel reacties bij het publiek losmaken. Getroffen door de schoonheid en intensiteit van de beelden worden persoonlijke herinneringen opgeroepen aan het sterven van eigen ouders of grootouders. Maar soms is er ook onbegrip, omdat de kunstenaar haar eigen moeder fotografeerde - tot in de dood.

Dubbelportretten van hoogbejaarde mensen, vier mannen en vier vrouwen, tonen aan de ene kant een recent fotoportret én aan de andere kant een oude foto zoals ze er als jongeman- en vrouw uitzagen. Het resultaat is een sterke eenheid, waarin zich een heel leven aftekent. Opnieuw voert ze de portretten uit in de gomdruktechniek. Hierdoor zijn de foto‘s gehuld in zachte kleuren en sepiatinten.

Insomnia (slapeloosheid) toont bewerkingen van 19de-eeuwse en hedendaagse fotoportretjes van gestorven kinderen. De titel refereert aan het gedicht van J.C. Bloem, dat begint met de regels: ‘Denkend aan de dood kan ik niet slapen, en niet slapend denk ik aan de dood.‘ De eeuwige slaap zoals de dood ook wel eufemistisch wordt genoemd heeft zich meester gemaakt van deze kinderen. Het zijn beelden van troost, als tegenwicht voor alle beelden die we dagelijks binnen krijgen via de media over moord en doodslag.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Stervelingen, met een inleiding van Rick Vercauteren en tekstbijdragen van Joke J. Hermsen, Patricia de Martelaere en Hans Theys. De presentatie hiervan vindt plaats tijdens de opening.

Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.Margriet Luyten
Margriet Luyten


10 juli 2009 - 6 september 2009

Museum van Bommel van Dam
Keulsepoort 1
5911 BX Venlo
077-3513457
info@vanbommelvandam.nl
www.vanbommelvandam.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Margriet Luyten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl