Eastward Bound

Na zijn studie psychologie vertrekt de 25-jarige Marco van Duyvendijk (1974) naar Roemenië om zich er een jaar lang te richten op fotografie. Hij ontmoet er een meisje, de dertienjarige Oana. Net als hij zwerft ze door de straten: hij op zoek naar foto’s, zij vluchtend voor haar alcoholistische moeder. Van Duyvendijk wil Oana leren kennen, maar hij aarzelt: wil hij wel zien hoe haar leven is? Pas na een week durft hij een foto te maken, de eerste van wat later een serie zal worden. Niet over armoede, maar over de ontluikende vriendschap tussen twee jonge mensen uit totaal verschillende werelden.

In de jaren die volgen ontstaat een bijzonder en coherent oeuvre, dat in het Fotomuseum Den Haag voor het eerst in zijn geheel wordt getoond. Kinderen en jongeren zijn de rode draad in Van Duyvendijks werk, dat hem over een periode van tien jaar naar onder andere Roemenië, Mongolië, China en Japan zal brengen. In ieder land zoekt hij naar sporen van folklore en tekenen van verandering. Dat hierin een ‘westerse’ blik doorschemert ontkent hij niet, maar elk land dat hij bezoekt maakt hem bescheidener over zijn eigen waarden en denkbeelden. In de kunst, dus ook in zijn eigen foto’s, ziet hij een open vizier tussen Oost en West. In die wederzijdse beïnvloeding voelt Van Duyvendijk zich thuis.

Marco van Duyvendijk is een ‘langzame’ fotograaf. Liefst werkt hij maanden, soms jaren, aan een serie. Toch is er na tien jaar genoeg werk voor een retrospectieve van het indrukwekkende begin van een carrière. In Marco van Duyvendijks Eastward Bound staan sfeer en kleur centraal. Hij beperkt zich niet tot één genre en wisselt reis-, documentaire- en portretfotografie af. Maar steeds is zijn werk gekenmerkt door de beheersing en zorgvuldigheid van een invoelende en intelligente fotograaf, die de tijd neemt voor zijn onderwerpen.Marco van Duyvendijk
Marco van Duyvendijk


24 april 2010 - 22 augustus 2010

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
@Fotomuseum (twitter)
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.

Er is werk te zien van
Marco van Duyvendijk

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl