Mamihlapinatapai

Mamihlapinatapai: A look shared by two people, each wishing that the other will initiate something that both desire but which neither one wants to start.

De Brakke Grond presenteert van 6 oktober t/m 4 november de duo-expositie Mamihlapinatapai van Max Pinckers en Michiel Burger. Pinckers heeft Burger uitgedaagd om samen te exposeren. Zo vreemd als de titel van de expositie, zo ongewoon is ook het samenbrengen van deze fotografen met zeer verschillende fotografie stijlen. De geësthetiseerde foto’s van Pinckers gaan in dialoog met de found footage en eigen gemaakte beelden van Michiel Burger die wars zijn van geliktheid. Wat deze fotografen bindt is hun onderzoek naar documentairefotografie en de rol van fictieve elementen en esthetiek hierbinnen. Ze geven een aantal hints over de richting waar de documentaire fotografie zich naartoe zou kunnen kantelen.

Max Pinckers (1988, Brussel) trok naar India, waar hij zich verdiepte in de filmindustrie. Zijn fotoreeks The Fourth Wall komt voort uit zijn fascinatie voor de grote invloed van Bollywood op het dagelijks leven in India. In schilderachtige tableaus vervaagt het onderscheid tussen filmset en straatbeeld, tussen filmscripts en krantenartikelen en tussen professionele acteurs en passanten. Pinckers heeft de Horlait Dapsens prijs gewonnen aan de School of Arts in Gent en is genomineerd voor de Photo Academy Award 2012 (op moment van publicatie was de prijswinnaar nog niet bekend).

Pinckers legt hiermee de theatraliteit bloot die inherent is aan de werkelijkheid. Door uitgekiende belichting, ook in buitenopnames, verleent hij zelfs spontane situaties een filmische glans. De foto’s worden getoond in lichtbakken die zijn vervaardigd door beeldend kunstenaar Gauthier Oushoorn (1986, Gent).

Michiel Burger (1983, Deventer) gaat te werk als collectioneur. Hij verzamelt foto’s - van hemzelf of van anderen - die hij thematisch ordent en zoals in een catalogus van feiten voorziet. Deze verzamelingen zijn soms extreem persoonlijk maar lijken even vaak een onnozel of vergezocht onderwerp te hebben. Samen vormen zij een subjectieve staalkaart van zijn belevingswereld.

Burger: ‘Ik zie fotografie als een middel dat ons eraan herinnert dat onze ervaring van de alledaagse werkelijkheid en onze herinneringen niet eenduidig zijn, maar zelf gefabriceerde anekdotes die we daar voor laten doorgaan.’

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 5 oktober vanaf 17.00 uur.

De openingstijden van de Brakke Grond zijn maandag t/m vrijdag van 11.00-18.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00-18.00 uur. Op avonden dat er activiteiten zijn in de Brakke Grond zijn de exposities ook geopend.Max Pinckers, An Action Broken in Two is Stretched in Time uit de serie The Fourth Wall
Max Pinckers, An Action Broken in Two is Stretched in Time uit de serie The Fourth Wall (diashow met meer beelden)


6 oktober 2012 t/m 4 november 2012

De Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
020-6229014
info@brakkegrond.nl
www.brakkegrond.nl
@brakkegrond (twitter)
De openingstijden van de Brakke Grond zijn maandag t/m vrijdag van 11.00-18.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00-18.00 uur. Op avonden dat er activiteiten zijn in de Brakke Grond zijn de exposities ook geopend.

Er is werk te zien van
Max Pinckers
Michiel Burger

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Dutch Masters & Marvelous Misfits (FotoFestival Naarden 2019)
25 mei 2019 - 30 juni 2019, Naarden
Dutch Masters & Marvelous Misfits (FotoFestival Naarden 2019)
We Are Nature
21 mei 2019 - 26 mei 2019, Utrecht
We Are Nature
Welkom Today
18 mei 2019 - 13 oktober 2019, Amsterdam
Welkom Today

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl