Magnum on Set

8 november 2015 - 27 maart 2016

De tentoonstelling Magnum on Set neemt je mee achter de schermen van legendarische films uit de periode 1952-1985. Filmsterren als James Dean, Marilyn Monroe, Romy Schneider en Elizabeth Taylor werden op de filmset gefotografeerd door fotografen van het beroemde persagentschap Magnum Photos.

Dennis Stock, Rebel Without a Cause
Dennis Stock, Rebel Without a Cause

In Magnum on Set toont het museum foto's van o.a. Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Elliott Erwitt, Erich Lessing, Burt Glinn, Erich Hartmann, Nicolas Tikhomiroff, Cornell Capa, Inge Morath, Jean Gaumy, W. Eugene Smith, en Dennis Stock. Zij fotografeerden op de filmsets van onder andere Moby Dick (1956), The Seven Year Itch (1955), Rebel without a Cause (1955), The Alamo (1960), The Misfits (1961), The Process (1962), Barbarella (1968), Zabriskie Point (1970), Death of a Salesman (1985), Limelight (1952) en Planet of the Apes (1968). Op de foto's schitteren filmsterren als Charlie Chaplin, James Dean, Marilyn Monroe, Clark Gable, Katherine Hepburn, Buster Keaton, Elizabeth Tayor, John Wayne, Romy Schneider, Klaus Kinski, John Malkovich, Gregory Peck, Orson Welles, Natalie Wood en Dustin Hoffman.Robert Capa richtte Magnum Photos in 1947 op samen met onder andere Henri Cartier-Bresson. Capa was niet alleen oorlogsfotograaf, hij verschafte het fotopersagentschap ook toegang tot de filmindustrie. Zijn vriendschap met John Huston en zijn affaire met Ingrid Bergman brachten hem al in de jaren veertig naar Hollywood. Het was het startschot voor klassieke en soms zeldzame fotoreportages die volgens de Italiaanse auteur Paolo Mereghetti laten zien wat de filmbezoeker niet mocht zien. Volgens hem was de Magnum fotograaf 'een stille getuige van acteurs die wachten, samenkomen en weer opbreken. Alles om een (filmische) droom te creëren waarin wij willen geloven.'

In de hoogtijdagen van de filmset(still) fotografie - jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw - liepen er diverse Magnum fotografen op de filmsets rond. Bij The Misfits waren er zelfs negen fotografen aan het werk. Vanwege hun grote esthetische kwaliteiten werden ze goed betaald door de filmmaatschappijen. Vanaf de jaren zeventig worden de Magnum fotografen steeds meer vervangen door still- fotografen van de filmmaatschappijen.

Magnum Photos Fotopersagentschap Magnum Photos werd in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto's aan de pers, uitgevers, reclamebureaus, televisie, galeries en musea.

8 november 2015 - 27 maart 2016

Museum Helmond (Kasteel)
Kasteelplein 1
5701 PP Helmond
0492-587716
info@museumhelmond.nl
www.museumhelmond.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, tijdens carnaval (zaterdag t/m maandag), eerste paasdag en eerste kerstdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl