Lintjesregen

‘Het heeft Hare Majesteit behaagd...‘ Uit naam van de Koningin worden op 29 april in tal van gemeenten in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen lintjes uitgereikt aan Nederlanders die zich hebben ingezet voor de samenleving of een topprestatie hebben geleverd. In de Kunsthal Rotterdam regent het een dag eerder lintjes met de opening van de tentoonstelling met foto‘s van gedecoreerde bekende en minder bekende Nederlanders en hun lintje.

De selectie foto‘s laat 58 gedecoreerden zien die trots met hun onderscheiding poseren. Onder hen schaatser Jochem Uytdehaage en rolstoeltennisster Esther Vergeer die voor hun prestaties op de Olympische Spelen en de Paralympics een lintje ontvingen. Ook kinderboekenschrijver Dick Bruna, zangeres Liesbeth List en cabaretier Paul van Vliet die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Nederlandse cultuur zijn met hun onderscheiding vastgelegd. Naast bekende Nederlanders bevat de tentoonstelling foto‘s van de duizenden vrijwilligers die de samenleving versterken: van brandweerman tot pleegouders en van molenaars tot maatschappelijk betrokken ondernemers. Bij de foto‘s in de tentoonstelling is te lezen wat het lintje voor de geportretteerde betekent en waarom het aan hen is uitgereikt.

De laatste werkdag voor Koninginnedag vindt de jaarlijkse lintjesregen plaats. Burgemeesters reiken in hun gemeente de Koninklijke onderscheidingen uit. Nederland kent drie Koninklijke onderscheidingen. De oudste is de Militaire Willems-Orde, in 1815 ingesteld en de hoogste Koninklijke ridderorden die iemand voor zijn getoonde moed kan krijgen. Deze bijzondere onderscheiding wordt dit jaar voor het eerst sinds 1955 uitgereikt aan kapitein van het corps commandotroepen Marco Kroon voor zijn militaire optreden in Uruzgan in 2006.

Naast de militaire Orde bestaan de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. De eerste wordt uitgereikt aan Nederlanders die een zeer bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van cultuur, wetenschap, economie en sport zoals topfunctionaris Alexander Rinnooy Kan, internationaal vermaarde hoogleraar vrouwenstudies Rosi Braidotti of choreograaf Hans van Manen. De tweede is voor diegene die zich in bestuursfuncties of als vrijwilliger jarenlang hebben ingezet voor de meest uiteenlopende organisaties en verenigingen.Cleo Campert, Liesbeth List, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 2002
Cleo Campert, Liesbeth List, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 2002 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


28 april 2009 - 5 juli 2009

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
@Kunsthal (twitter)
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Cleo Campert
Elma Mansvelder
Jeroen van der meyde

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl