Lilith on da Stage

1 november 2010 - 12 december 2010
De Limburgse fotografe Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964) speelt sinds 2005, onder haar kunstenaarsnaam Lilith, op cartooneske, humoristische, superironische en soms ook pijnlijk realistische manier met het beeld van hedendaagse vrouwen. Als Lilith verschijnt ze, analoog aan uitbeeldingen van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman in vele complexe en soms zelfs tegenstrijdige gedaanten. In haar baanbrekende ‘portretten’ beeldt Lilith in wezen zichzelf en tegelijkertijd alle vrouwen uit. Performances pendelend tussen zijn en schijn.

In en rond het huis, dat continu als een wisselend podium fungeert, produceert ze met afstandsbediening en zelfontspanner voorstellingen, waarop ze - telkens anders gekleed en iedere keer weer in andere poses zoals op foto’s als Untied (Uit de serie Body Double), Jewel Box (Uit de serie Body Parts), Sucker, Macramé, Spiderwoman, Waiting on the bus en Side table - als een caleidoscopisch model dat velerlei archetypen en stereotypen met betrekking tot vrouwen en denkbeelden van mannen over vrouwen belichaamt.

Kaders, lichtsterkte, kleurkeuze, kleding, make-up, props en backdrops vloeien telkens op bijzondere wijze in één fotobeeld samen. De superinventieve Lilith is, parallel aan Charlie Chaplin, Buster Keaton en Groucho Marx, tegelijkertijd vooruitstrevende inventeur, poseur, encadreur, metteur-en-scène en réalisateur.

In Theater de Maaspoort te Venlo zien we Lilith onder meer als hilarisch bijzettafeltje; olijke pin up; devote moeder; atletische powergirl die op basis van gymnastiek haar lichaam superstrak heeft afgetraind en zich tegen een bushok aanvleit; als naakte en gestileerde mannequin die het bekende begrip ‘kleren maken de man’ een nieuwe dimensie geeft én als een verborgen verleidster die haar edele delen daadwerkelijk als juwelenkistje voor hypermoderne sieraden gebruikt waaronder een modern kruis en een labeltje met het pesterige opschrift chick. Al met al een verbluffende staalkaart van bewust gekozen alter ego’s die vrouwen en mannen anno 2010 in de Regio Venlo een messcherpe spiegel voorhouden.

In alle in Venlo gepresenteerde fotowerken van Lilith, die op bewonderenswaardige wijze vele ‘rollen’ speelt, zitten dubbele bodems die telkens buitengewoon humoristisch en stijlvol zijn verpakt, maar puntje bij paaltje uiterst doeltreffend oeroude overtuigingen ‘corrigeren’.Lilith
Lilith


1 november 2010 - 12 december 2010

Theater de Maaspoort
Oude Markt 30
5911 HH Venlo
077-3207222
info@maaspoort.nl
www.maaspoort.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Lilith

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl