I could’ve had religion / Risja, a story by Lilith

5 april 2013 - 3 mei 2013
De Limburgse fotografe Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964) speelt sinds 2005, onder haar kunstenaarsnaam Lilith, op cartooneske, humoristische, superironische en soms ook pijnlijk realistische manier met het beeld van hedendaagse vrouwen. Als Lilith verschijnt ze in vele complexe en soms zelfs tegenstrijdige gedaanten.

Lilith: ‘De mens is de vleesgeworden kwetsbaarheid. Dit wezen kun je makkelijk verwonden, ernstig als je wilt. Het maakt angstig. Wat is er om de volgende hoek? De online revolutie anno nu geeft deze vragen nog veel meer lading. Wie kwaad in de zin heeft, heeft een hele nieuwe wereld tot zijn beschikking. Tegelijk krijgt het goede vleugels als nooit tevoren. Voor mij als kunstenaar is kwetsbaarheid het ultieme goede. Mijn kunst, elk beeld, is een zoeken naar het meest tere dat een mens in zich kan herbergen. Van mezelf. Met elke nieuwe foto zet ik een stap vooruit. Met mijn fotografie hervind ik het geloof in onze menselijkheid.’

Op de presentatie van I could have had religion hangen 21 zelfportretten. Daaronder bevinden zich drie autonome werken. De andere achttien foto’s zijn -symbolischer kan het haast niet- in drie afgewogen groepen samengebracht. Lilith, die zelf in een sterk katholiek milieu is opgegroeid, stelt middels haar kunstwerken feitelijk heel veel vragen aan de aandachtige kijker. Wat heeft het instituut kerk ons vroeger daadwerkelijk geleerd? Mededogen, openheid, respect, wellevendheid? Of angst, ongelijkheid, ontkenning, slaafsheid?

Religie betekent voor Lilith op de eerste plaats liefde. En dat is voor de kunstfotograaf geloven, in jezelf, maar zeker ook anderen. In die zin maakt deze expositie voor het eerst een connectie die fascineert maar ook voor de hand ligt. Haar serie I could have had a religion komt samen onder één dak met het kunstproject dat nationale aandacht heeft getrokken: Risja, a story by Lilith, over een jonge vrouw uit hetzelfde dorp als Lilith die een ernstige vorm van de ziekte van lyme heeft.

Bij de eerste kennismaking met Risja overviel Lilith dat bijzondere gevoel dat we waarschijnlijk allemaal kennen uit eigen ervaring; dat je gelooft in iemand. Dit is het hoofdonderwerp van de kunstserie over Risja Steeghs. Rond deze thematiek cirkelen katholieke symbolen die nog directer communiceren met de serie I could have had a religion.

De opening van de expositie is op vrijdag 5 april om 20.00 uur in het gemeentehuis van Beek. De opening wordt gedaan door wethouder voor cultuur Thijs van Es. Dhr. Ruud Linssen zal een inleiding verzorgen. DJ Broekie feat. Liekie zorgt voor passende muziek.

Het gemeentehuis is geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur en op woensdag ook van 14.00-19.00 uur. De expositie is ook te zien op zondag 14 april van 14.00-17.00 uur.The prodigal daughter, 2010 (zelfportret met vader)
The prodigal daughter, 2010 (zelfportret met vader)


5 april 2013 - 3 mei 2013

Gemeentehuis Beek
Raadhuisstraat 9
6191 KA Beek
046-4389222
info@gemeentebeek.nl
www.gemeentebeek.nl
Het gemeentehuis is geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur en op woensdag ook van 14.00-19.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Lilith

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl